galéria megtekintése

Koalíció a kalifa ellen

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 18. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Tíz arab államot sikerült összehoznia Amerikának. Dzsiddában írták alá a megállapodást, miszerint egyesítik erőiket, hogy szétzúzzák az Iszlám Államnak (IS) nevezett terrorszervezetet. Előzőleg Barack Obama elnök megerősítette: szétverik a szervezetet, amely két amerikai után már egy brit túszt is lefejezett. Az Egyesült Államok állítja, nem áll háborúban az IS-szel. Viszont szét akarja lőni, bombázni őket, felfegyverzi ellenfeleit, mindenekelőtt az iraki kurd hadsereget. Az IS veszélyes az ott élő népekre, vallási kisebbségekre, az Irakkal és Szíriával szomszédos országokra. Az IS lehetetlenné tesz bármilyen rendezést a térségben, destabilizálja a világot, a világgazdaságot. Ez akkor is így van, ha tudjuk, nem a semmiből jöttek, s hogy a jelenségért sokan felelősek. (Gyarmatosítók, kémek, keleti ideológusok és hasonlók.)

Sivatagi gyakorlat Nadzsefnél: az IS ellen készülnek
Sivatagi gyakorlat Nadzsefnél: az IS ellen készülnek
Alaa Al-Marjani / Reuters

A megállapodás eredményességében kételkedhetünk. 1. Kimaradt Törökország. Több tucat török állampolgár az IS foglya, életüket veszélyeztetnék a csatlakozással – állítják. Ankara szerepe kétértelmű. Területén átengedte azokat, akik csatlakozni akartak a terrorszervezethez, a kiképzett és felfegyverzett Aszad-ellenes csoportokat. Ezekből is lett az IS. 2. Nem tagja a koalíciónak Irán. Pedig az irániak érdekeltek a szunnita fanatikusok leverésében, mivel az IS megrendítette a síita fölényt Irakban, az Iránnal lojális iraki kormányzatot. De az amerikaiak nem akarják, hogy Irán szerepet játsszon, s feltehetően az öbölmonarchiák is ellenzik ezt. 3. Nincs ott Oroszország. Az Orosz Föderáció az IS-típusú terrorizmus egyik célpontja. Nem véletlenül adott repülőgépeket Moszkva Iraknak. De ellenzik a katonai akciókat szír területen, Szíria beleegyezése nélkül. 4. Szíria a nagy kérdőjel. A harc részben a területén zajlik. De az Aszad-rezsimet a Nyugat, beleértve az USA-t, nem ismeri el. Aszad szerepe is kétértelmű: hagyta felnőni az IS-t, hogy közben leszámoljon más felkelő csoportokkal. A kalifa azonban Aszad elnök hitsorsosait, az alavitákat elpusztítandó eretnekeknek deklarálja.

 

Mennyire őszinték a koalícióhoz csatlakozott arab államok? Sok elemző szerint az IS mögött gazdag öbölbeli szponzorokat találunk. Az EU is fontos szereplő. Az IS harcosainak jelentős része az EU polgára. Muzulmán bevándorlók, fanatizált betértek. Visszatérésükre poszttraumás állapotban kell számítani.

Ahhoz, hogy tartósan visszaszorítsák az IS-fanatikusokat, kell egy minimális program. 1. Rendezés Szíriában. Nem vagy-vagy alapon: a despota bírja a szíriaiak egy nagy részének bizalmát. Nincs rendezés Aszad nélkül. Ebben az oroszoknak volt igazuk. 2. Kiegyensúlyozott kormányzat Irakban a szunniták és a volt állampárt erőinek bevonásával. Ezek álltak át az IS-hez, adják a helyi erőt. 3. Vágják el az anyagi és emberi erőforrások útvonalait. Amíg jönnek a kalandvágyó önkéntesek, amíg átsegítik őket a határokon, amíg a bőkezű sejkek fizetik az utat és a kiképzést, fegyvereket, addig az IS is gyilkolni fog. Szíriában, Irakban, Libanonban, Európában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.