galéria megtekintése

Klubhűség

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 24. számában
jelent meg.


Tamás Ervin
Népszabadság

Nincs annál felemelőbb, mint amikor az olyannyira hiányolt szolidaritás a szemünk előtt válik kézzelfoghatóvá. Megtanultuk, hogy a rendszeres testedzésen túl vannak különösen kedves, kiemelt sportágak, amelyek még az átlagnál is inkább nemesítenek, ennek köszönhetően egyre nemesebb emberek vesznek minket körül az élet minden területén, kiváltképp futballpályák környékén. Egymás iránti szolidaritásukról példát vehetnénk.

Most éppen attól hangos a sajtó, hogy miközben a Külügyminisztériumból 106 dolgozót elbocsátanak, a miniszter teremfocicsapatából hatan kaptak a közvetlen környezetében állást. Holott szerintem ez nem más, mint annak a bizonyítéka, hogy a futsal olyan készségeket fejleszt, amelyeket másutt elvétve találni, s a tárca új feladatai nem régimódi diplomatákat, hanem futsaltípusú embereket igényelnek.

A külgazdasági és külügyminiszter csapata, a Dunakeszi Kinizsi évek óta kimagaslik a mezőnyből, ezért ne ütközzünk meg azon, hogy a magas hivatal káderutánpótlásában is nagy szerepet játszik. Mivel azonban egyik-másik sporttársnak nincs meg a szükséges végzettsége, átmeneti megoldásokkal kerülik meg a bürokratikus gátakat. B. kolléga a kabinetfőnökség helyett beéri a miniszteri kabinet „működési koordinátora címmel”, így nem áll kormányzati jogviszonyban, és munkaszerződés köti csak a minisztériumhoz.

 

Hasonlóképp – diplomahiány következtében – nem lehetett protokollfőnök A. csapattárs, aki szintén szerződéssel látja el a miniszter „protokolláris teendőiből adódó intézkedéseket és az azt érintő feladatokat”. Neki ebben már van némi tapasztalata, mert korábban a Miniszterelnökség protokollosztályán kapott munkát. Sokszor kísérte a miniszterelnököt is, az volt például a dolga, hogy szemrevételezze a vécéket, ellenőrizze, hogy van-e szappan, kéztörlő, hogy egyebekről ne is beszéljünk. Ausztráliában lesz követségi sajtóattasé a futsalcsapat kommunikációs felelőse, Gyombolai Zsófia.

Nem ismeri Szijjártó Pétert az, aki azt hiszi, hogy csak miniszteri kinevezése után szállta meg a segítőkészség, a közösséghez tartozás melengető élménye. A Kinizsi futsalcsapata rengeteget köszönhet neki. Példás erőfeszítéseit hűen követte nyomon a magyar sajtó. Például nem véletlen, hogy egy ilyen kevesek által ismert klub ennyi szponzorpénzt vonzzon, mint a politikus odakerülését követően. Nemrégiben pedig egy bizalmasan kezelt terv került napvilágra: 4,5 milliárd forintért sportcentrum épülne, amely Magyarország első futsalakadémiájának is helyet adna.

Az vesse az ifjú miniszterre az első követ, aki hasonló helyzetben másként viselkedne! Helyesen látja meg a lényeget az a hivatalos levél is, amely a „kinizsisek” Bem térre kerülését indokolja: „Vannak olyan emberek a tárcánál, akikkel a miniszter úr régóta dolgozik együtt, és egy az érdeklődési körük. Attól, hogy azonos a hobbijuk, a szakmai szempontoknak éppúgy meg kell felelniük, mint másoknak.”

Kis terem, kis foci.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.