galéria megtekintése

Klik(k): a vég kezdete

6 komment

Tábor Ádám

A forradalom leverése óta a legnagyobb engedélyezetlenül szervezett tüntetés zajlott le 1988. március 15-én a centralizált bolsevik pártállam ellen. A Petőfi-szobortól induló, tízezresre duzzadt tömeg a ­Kossuth térre vonult, ahol Tamás Gáspár Miklós azt kiáltotta a Parlament ­felé, hogy „a nép bizalmát elvesztett vezetők mondjanak le!”. Két év múlva szabad országban szabad választásokat tartottak. 2016. március 15-én a legerőteljesebb tüntetés zajlott le a kiépült fideszes pártállam ellen. A pedagógusok által szervezett, köréjük csoportosuló civil szervezetek és mindenféle státusú, foglalkozású emberek 35 ezres tömege a Parlamentnél hangosan kinyilvánította egyetértését a fideszes klikkállam felszámolásának megkezdésével.

Orbán Viktor – bolsevik módra – mindent, amit csak tud, fokozatosan centralizál, az így maga alá vont pozíciók és vagyon egy részét pedig szétosztja megbízható hívei között, klientúrát teremtve. Ez az Orbán-féle klikkrendszer lényege. A felső szinten a vezér pár vagy pár tízfős nagypolitikai klikkje, az alsóbbakon az erőforrásokat uraló, a lakosságot megfélemlítő gazdasági és helyi klikkek országos hálója.

Sikerének fő titka, hogy – a jogállam leépítésével párhuzamosan – egymás után mindig más társadalmi csoportot támadott meg, amelyek önmagukban egyrészt nem voltak elég erősek a sikeres ellenálláshoz, másrészt izolált egyénekből álltak vagy csak gyenge szervezetekkel rendelkeztek. Ezért lettek könnyű prédái a magánnyugdíjpénztár-tagok, a trafikosok, a földművelők, az autonóm kultúra szereplői, a Questor-károsultak, a civil csoportok, a sztrájkra az azt amúgy is ellehetetlenítő törvény és önnön gyengeségük miatt képtelen szakszervezetek, valamint – megosztottságuk miatt – még a leginkább ellenálló, kisebb engedményeket ki is csikaró felsőoktatási hallgatók és oktatók is.

 

Az első hibát Orbán az internetadóval követte el, miután az nem egyetlen társadalmi csoport ellen irányult. A hatalmas tüntetések ­miatt vissza is kellett vonnia a tervet. A második hiba a vasárnapi boltzár volt – nem is mer népszavazást engedni róla. Harmadik és messze legnagyobb hibája pedig az volt, hogy a centralizációt végrehajtotta a közoktatásban is. Ez a tanárok és az oktatás szabadságának hatékony és fenyegető korlátozását, valamint – Krekó Péter szavaival – a felnövő nemzedék „hosszú távú indoktrinációját”, mellesleg pedig – Hadházy Ákos leleplezései szerint – az oktatási reformokra kapott ­EU-s pénzek korrupciós lenyúlását célozta. Ám azáltal, hogy egyetlen, kódolhatóan működészavaros, monstre munkaadó, a – cinikusan ­találó szójátékkal elnevezett – Klik alá rendelt kétszázezer embert, a klasszikus kapitalizmus ipari proletariátusához hasonló egynemű szellemi proletariátust kreált, amely az utóbbi fél évben szolidárisan összefogva valódi ellenfelévé nőtt. Most, már­cius 15-én pedig ez a humántömegerő a nyílt levelek, szócsaták, tévéviták, internetes próbatüntetések potenciális színpadáról előlépve valódi, veszedelmes antidiktatórikus ellenerőként jelent meg a nagypolitikai porondon. Abban a teljesen valószínűtlen esetben, ha a záróbeszéd ultimátumának eleget téve Orbán és Áder mégis bocsánatot kérne a hatéves klikkrezsim által megsértett, kifosztott vagy meghurcolt csoportoktól, polgároktól, a gyengeségük mindenütt újabb harcra tüzelné az elégedetleneket. Ha pedig nem kér bocsánatot, és beindul a polgári engedetlenséget is jelentő sztrájkcunami, azáltal erősödik fel és terjed szét az indulat és az ellenállás az Orbán-féle klikkállam ellen.

A népet és szabadságjogait elnyomó bolsevik rezsim megbuktatása annak belső szétrohadása és a külső, szovjet fegyveres támogatás megvonása miatt 1988–1989-ben sikerre volt ítélve. A népet demagó­giával, jogi furfanggal és jogsértéssel, megosztással és fenyegetéssel a szabadságától fokozatosan megfosztó ­Orbán-féle klikkrezsim megbuktatása és egy újra demokratikus – de az 1990–2010 közöttinél igazságosabb – rendszer megteremtése nehezebb lesz. Külső erőre ugyan eleve nem számíthat a rezsim, de a kül- és belpolitikai helyzet sokkal zavarosabb, mint 1988–1989-ben volt. Lehet, hogy a küzdelem még hat évig is eltart, lehet, hogy két év múlva a választásokon veszít a Fidesz, de az is lehet, hogy felpörögnek az események. 2016. március 15-e azonban mindenképpen fordulópont: a vég kezdete.

A szerző író

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.