Kitüntetési összeférhetetlenség

A 2011-ben újraalapított Magyar Szent István Rend nem méltó Kertész Imre Nobel-díjas íróhoz. Márpedig a Fidesz-kurzus ezzel kívánja beszennyezni a súlyosan beteg írót (akinek a minden bizonnyal nem kellően tájékozott felesége – a hírek szerint – jóhiszeműen ehhez előzetes beleegyezését adta).

Kertész Imre élete, munkássága az őt kitüntetni szándékozó antiszemitizmus-barát rezsimmel, annak vezetőivel, kormányával, egész elitjével mind erkölcsileg, mind eszmeileg szöges ellentétben áll. E rendszer – Kertész Imre helyzetével visszaélve – most ugyanazzal az elvtelenséggel akarja magát a nemzetközi vélekedésben javítani, mint ahogyan a holokauszt-emlékévet saját, az áldozatokat és hóhéraikat-kirablóikat egybemosó szemléletének elfogadtatására használja (lásd a most emelt náci megszállási emlékművet).

Történelmi okok következtében is etikátlan Orbán Viktor kabinetjének döntése. A kitüntetésben a Magyarországot végromlásba lökő, egyúttal Auschwitzban Kertész hatmillió társát legyilkoló náci Németország több meghatározó vezetője részesült: Göring, Ribbentrop... Arról se tudni, hogy az urakat – akiket egyébként a nürnbergi nemzetközi törvényszék ítéletével utóbb háborús bűnösként kivégeztek – megfosztották volna a szóban forgó „nemes fityegőtől”.

Ráadásul, ez is idetartozó szempont, Kertész Imre Auschwitzról szólva alkotott egyetemest.

Minden tisztességesen érző-gondolkodó magyar ember, legyen konzervatív, liberális, baloldali, keresztény, zsidó vagy más vallású, illetve vallástalan, csak ellenezheti a demokrácia e megcsúfolását. Csak ellenezheti, hogy irodalmunk kiválóságát, a diktatúrákkal példaszerűen szembeszálló nemzeti nagyjaink egyikét otromba és embertelen politikai manipuláció eszközévé tegyék. Visszaélve súlyos betegségével...

Fekete György

Top cikkek
Érdemes elolvasni
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.