galéria megtekintése

Kiszámíthatóság, profitabilitás

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 03. számában
jelent meg.


Uj Péter

A kormány, illetve bocsika, az ország, sőt, A MAGYAR EMBEREK gazdasági sikerei olyan irdatlan depóniában tornyosulnak mögöttünk, előttünk, mellettünk mindkét oldalt és mindenfelé, hogy félő, egyszer valakire ráomlik valami, vagy leesik valaki valahonnan.

És micsoda gazdasági sikereink legeslegfőbb záloga? Na, mi? A kiszámítható gazdaságpolitika. Ugye, hogy erre nem számítottak! Pedig maga a kormányfő mondta. Kiszámíthatóság, ez az új tartós béke, a jelszó, amelyet zászlónkra hímeztetünk.

És ha már a kormányfő mondta, mondja rögtön utána a gazdasági miniszter, utána államtitkár, képviselő, polgármester pár ezer tucatszor. Máris olyan kiszámíthatóság van itt, mint üveges tótnak a hanyatt esés. A kiszámíthatóságunk miatt támad bennünket Brüsszel, a kiszámíthatóságot nem tudják elviselni a multik, 2010-ben a szavazófülkékben kiszámíthatóság történt. De nézzük inkább a kiszámíthatóságot a napi gyakorlatban.

 

Mi tesz isten, éppen heves kiszámítható-gazdaságpolitikázás volt a parlamentben is, amikor bejelentettek egy újabb adóváltozást, aztán pár napra rá valami megmagyarázhatatlan okból egyetlen mozdulattal szétverték a teljes médiareklám-piacot. Korunk egyik nagy közgazdasági zsenije (talán csak Metál Zoltán főtaxist merném hozzá hasonlítani), Vantara Gyula még nekiállt fejtegetni, azzal az okos fejével, hogy hát egyes, kiemelkedően profitábilis ágazatoknak jobban ki kell venniük a részüket a közteherviselésből, tessék tudomásul venni. ((Gyula, baszki, két szó: egykulcsos adó.)) Aha. Ezért tetszettetek olyan adót kitalálni, ami nem a nyereséget, hanem a forgalmat adóztatja, tehát fizeti az is, aki csont veszteséges. Világos. A világosnál már csak logikusabb. Meg főleg kiszámítható. Amikor így fél évkor lazán odaszavazzák a céged nyakába.

És amikor számolgatod május végén a rommá szopatott, százmilliós veszteséget termelő cégedben, hogy mi az úristenből fogod kiköhögni azt a plusz húszmilliós adót, amit csak így lazán, pluszban kiszabtak rád, mint kiemelkedően profitábilisra, a kiszámíthatóság jegyében, akkor olvasod sorban az éppen megjelenő beszámolókat, mennyit keresett tavaly a Mészáros és Mészáros, a Közgép, az Elios, és egyre kevésbé érzed magad ki- és beszámíthatónak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.