galéria megtekintése

Kiskapu

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 17. számában
jelent meg.


Kriván Bence
Népszabadság

A Kúria tegnap a maga részéről – szándéka szerint – ad acta tette a devizahitelek problematikáját, jogegységi döntésével továbbtolta a labdát a jogalkotónak, jelen esetben a parlamentnek, hogy majd a kétharmad végezze el az aprómunkát.

Aki sík hülye a pénzügyekhez, és erről papírja is van, tehet egy próbát

Hogy ez a devizahitelesek teljes felmentése vagy a hazai bankrendszer módszeres kivégzése lesz, nem tudható, a józan ész mindenesetre a köztes megoldás irányába terelné a kormányt. Úgy dőlt el minden, hogy gyakorlatilag semmi sem dőlt el – leszámítva az árfolyamrés alkalmazásának tilalmát, ami a Kásler-ítélet után már borítékolható volt.

 

A Kúria döntésének magyarra és civilre fordításán és beárazásán most sokan és lázasan dolgoznak. A jogi helyzetet és a várható következményeket valóban gondosan kell értékelni, nehogy az unortodoxiához szokott kurzus a devizahitelek kivezetéséről születendő végső döntésével még nagyobb problémát okozzon.

A Kúria jól kommunikálható állásfoglalást hozott, olyat, amely politikusoknak is dicséretére válna: hagyott is esélyt, de el is vett. Kimondta, hogy a bank részéről nem tekinthető tisztességtelennek, ha az árfolyamkockázatot ügyfelére hárította. Perelni a szerződés semmissé nyilváníttatásának esélyével csak akkor lehet, ha a bank nem megfelelően tájékoztatta a kockázatokról ügyfelét.

Aki a Kúria kritériumai szerint „általánosan tájékozott, ésszerűen figyelmes és körültekintő”. Valljuk meg, a leírás nem a pénzügyi analfabetizmusban szenvedő magyar átlagfogyasztóra illik. Ő nem tett mást, szignálta az elé tett szerződést, az apróbetűs részekben szereplő hókuszpókuszokkal mit sem törődve.

A papíroson viszont a neve felett feketén-fehéren ott szerepel, hogy a tájékoztatásban foglaltakat tudomásul vette. Annak bebizonyítása ennyi év után, hogy ott és akkor nem kapott kellően érthető és kimerítő tájékoztatást, merőben életszerűtlen. Persze aki sík hülye a pénzügyekhez, és erről papírja is van, tehet egy próbát.

Az igazi kiskaput az egyoldalú szerződésmódosítások (értsd: kamatemelések) ügyében tárta szélesre a Kúria. Itt az alapkövetelményként előírt egyértelmű és érthető megfogalmazás, a tételes meghatározás, objektivitás, az arányosság, az átláthatóság, a felmondhatóság és a szimmetria elve közül ha az egyik is sérül, máris az ügyfél áll nyerésre. De emiatt is perre kell menni.

Akárhogy lesz is, a bankoknak a sűrűn hangoztatott arányos teherviselés jegyében újabb több százmilliárdos veszteségeket kell lenyelniük, míg a devizahitelesek ugyanennyivel lesznek beljebb. Hogy virtuálisan vagy valóságosan, az majd eldől.

A kormány az első nyilatkozatok szerint úgy értelmezi a helyzetet, hogy a Kúria megadta számára a felhatalmazást. Nem kétséges, hogy le is fog sújtani. Az őszi önkormányzati választásokon várható győzelmét látványos döntésekkel próbálja meg majd garantálni azt ígérve, hogy véglegesen rendezi a hitelcsapdából még ki nem mentettek sorsát. Ne vegyünk rá mérget, hogy így is lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.