galéria megtekintése

Kishantos elégtétele

Az írás a Népszabadság
2015. 06. 19. számában
jelent meg.


Rab László
Népszabadság

A másodfokú bíróság érvénytelennek ítélte azt a szerződést, amelyet az állam földkezelője, a Nemzeti Földalap kötött egy gazdával egy 28 hektáros területre. Mikor a gazda megkötötte a szerződést, nem foglalkozott ugyanis mezőgazdasággal. Ezért nem pályázhatott volna. A bíróság ezzel jogi elégtételt adott a biogazdálkodó Kishantosi Vidékfejlesztő Központnak, amely azért perelt, hogy mondják ki: szabálytalan volt a földpályázat, amellyel kihúzták a lábuk alól a talajt. Kimondták.

Az állam azonban olyan gazdának adta a Bio Suisse minősítésű, ökológiai mintagazdaság földjének egy darabját, amelyet az rögtön lepermetezett, és kukoricát szórt bele. A törvénytelenség felett szemet hunyó állami földkezelőt az a minisztérium felügyeli, amelynek képviselői a fenntarthatóság és az ökológiai gazdálkodás mantráját mormolva büszkélkednek a milánói világkiállítás magyar pavilonjában. De az itthoni valóság szürke zónájában kegyetlenül szétverik azt, amiről reprezentációs körülmények között nagyon szeretnek papolni.

Az álszent társaság némely miniszteriális tagját – akik az Ángyán József elleni bosszúhadjárat keretein belül úgy estek neki Kishantosnak, mint ökör a csalamádénak – nemrég bíróság tiltotta el a hamis beszédtől. A földművelésügyi tárcának papírja van arról, hogy rendszeresen és módszeresen csúsztat, lódít, hadovál. Fazekas Sándor miniszter – akire Petőfit plagizálva nemhogy az országot, de még a kutyámat se bíznám – a kishantosiak kinyíratása folyamán (450 hektár földet tereltek át tőlük az új bérlők kezére) azt találta ígérni, hogy egy 22 hektáros területet megkap a seregélyesi mezőgazdasági szakiskola, hogy – és most tessék megkapaszkodni! – biogazdálkodást folytasson. Aztán persze kiderült, hogy a miniszter csak viccelt, egy velencei bérlőnek adták a földet, aki permetezőgéppel érkezett a környékre, nyilván.

 

A bírósági ítélet, melyben a jog nagyon jól megfér az igazsággal, nem változtat azon, hogy az Orbán-rendszer mohó földpribékjei kinyírtak valamit, amit mások évek kitartó munkájával, olykor a széllel szembe menve, elképesztő szívóssággal létrehoztak. Valamit, ami korszerű, és célkitűzéseit tekintve nemzetközi mércével mérve is nagyon érvényes. Kishantos annyit kért, amikor pályázott, hogy méltányolják mindezt. Lesöpörték őket az asztalról. Ahogy haladunk előre az időben, egyre inkább látszik, hogy ezek csak pofáznak az egészséges élelmiszer-termelésről, közben állami autókkal járnak sonkafesztiválokra. És jókat röhögnek a nemzeti pálinkavédelmi túrákon, hogy egy biotermeléssel próbálkozó túlhajtott társaságtól sikerült elvenni 450 hektár bérelt állami földet. Hogy ne legyen az se már.

A gazdaság ingyenes népfőiskoláján megfordultak azok a fiatal termelők is, akik Orbánék kedvéért bármire képesek, ha parancsot kapnak. Az eredményhirdetés után sem tétováztak, nyomban nekieresztették a kemikáliát a földnek, majd behintették kukoricával.

Tessék, el lehet vele dicsekedni, hogy ilyen a modern magyar mezőgazdaság!

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.