galéria megtekintése

Kísérlet

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 28. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Néhány éve közadakozásból megújult Öveges József professzor pákai szülőháza. Az emlékmúzeum létrehozásához segítséget adók most arculcsapásként élhetik meg: míg ők önzetlenül áldoztak arra, hogy a televízió által országos ismertségre szert tett fizikus munkássága ne merüljön feledésbe, addig ma mások gátlástalanul nyerészkednek a tanár úr nevével visszaélve.

Legalábbis a trafikmutyit leleplező exfideszes képviselő és a lapunk riportere által feltárt adatok szerint erős a gyanú, hogy az iskolai laborok kialakítására létrehozott, jórészt uniós pénzből finanszírozott, állami szerv által felügyelt Öveges-program során súlyos visszaélések történtek.

Felesleges fejlesztések, durva túlszámlázások fordultak elő, akadt olyan munka, amit többször is kifizettek. Nem mellékesen: a több százmilliós „haszon” a meghívásos, így aligha vérre menő licitet generáló tenderen kiválasztott, kormányközelinek tűnő vállalkozóknál csapódott le.

 

Ne legyünk igazságtalanok, jegyezzük meg azt is, hogy a drága laborok legalább többfunkciósak: a fizika törvényeit szemléltető kísérleteken túl akár pénzügyi alapvetéseket is okíthatnak bennük. Például kiválóan szemléltethetik, miként lehet uniós forrásokat állami segítséggel megcsapolni.

Ha már a gyanúnál tartunk: ha az adóhatóság végzett az RTL-nél, a Kehi pedig a civileknél, legott ráfordulhatnak az Öveges-programra. A két apparátus vezetőjét megnyugtatnánk: nem lesz bajuk ebből. Hiszen Varga Mihály a reklámadó, Lázár János pedig a Norvég Civil Alap ügyében tette világossá: nemcsak lehetőségük, kötelességük is kivizsgáltatni, ha visszaélés gyanújáról szereznek tudomást.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.