galéria megtekintése

Kisebbségben

Az írás a Népszabadság
2015. 03. 19. számában
jelent meg.


Miklós Gábor
Népszabadság

Keserű és felháborodott írásokat olvasok a Facebookon izraeli ismerőseimtől. Csalódottságukban a többséget hibáztatják. Nagyon elegük volt már Benjamin Netanjahu miniszterelnökségéből. Rossz és káros vezetőnek tartották. Úgy gondolták, hogy sokan vannak így. Most kiderül, hogy a véleményformálók előrejelzése vágyaik kivetítése volt. Kisebbségben maradtak megint. Immár hosszú évek óta a jobboldal, a nacionalisták vezetik Izraelt. Mi az oka, hogy a társadalom kitaszítottjai, a szegények, hátrányos helyzetű etnikai csoportok szavaznak olyan pártokra, amelyek jólét helyett nacionalizmust, a másoktól való védelmet kínálja nekik. Miközben vannak, akik szociális, kulturális gondjaikra, a növekvő igazságtalanságokra ajánlanak megoldást. Ki érti ezt?

Negyedszer is Netanjahu
Negyedszer is Netanjahu
Reuters

A választások után a jobboldal alakíthat kormányt Izraelben. Ennek az oldalnak az összetartó ereje (legkisebb közös többszöröse) az ország biztonságának kérdése. Ezért nyilvánvalóan sokkal több szó esik majd az iráni atomfegyverkezés elleni harcos fellépésről (ez Netanjahu fő témája), mint a palesztin kérdés rendezéséről. Netanjahu még a választás napján is azt mondta, nem lesz palesztin állam, míg ő a kormányfő. Amit persze meggondolhat, ha a hatalmi érdeke ezt diktálja. Palesztin állam egyébként létezik, sok ország elismeri (Magyarország is), részese több nemzetközi szervezetnek.

 

Ennek az államnak a milyensége, életképessége és jövője más kérdés. Az izraeli társadalom kulturálisan, vallásilag, tradícióit, értékeit tekintve töredezett. A választási eredmény ezt a sokféleséget mutatja. Megerősíti, hogy a fő törésvonal egyik oldalán azok vannak, akik „normális” államot, társadalmat akarnak, a másikon azok, akik a háborúban nagyobb biztonságot látnak, mint a békében. Ez persze nem az egyetlen választóvonal. Netanjahu például liberális, piacpárti politikát folytat, sikeresen támogatja a technológiai fejlődést, miközben érzéketlen a szociális gondokra, a rohanó árakra, az egekbe szálló lakásköltségekre. Van, aki helyet talál ebben a világban, de több százezren kivándorolnak.

Eddig főleg Amerikába mentek. Nemrég amiatt zúgott az izraeli sajtó, hogy milyen sokan vágynak Németországba, különösen Berlinbe.

Izraeliek, zsidók Berlinbe? Micsoda dolog!

A választások másik győztese az izraeli arabok listája. Kis pártjaik egyesültek, megtalálták a közös programot, és a húszszázaléknyi arab állampolgárt képesek voltak mozgósítani. (Éppen az ő választói aktivitásukkal riadóztatott Netanjahu az utolsó pillanatokban az interneten.)

Netanjahu tehát szinte biztosan marad, s így tovább romlik majd Izrael megítélése a nyugati világban. Mert „ciki” Izrael barátjának lenni a nyitott társadalmakban, ha az a megszállással való azonosulást jelenti. Ez nincs összefüggésben az antiszemitizmussal. Az Izrael kormányával szembeni kritikus attitűd nem Izrael-ellenesség. Épp ellenkezőleg, az aggodalom jele azokban, akik büszkék a Közel-Kelet egyetlen létező demokráciájára, s féltik rossz politikák következményeitől.

Miklós Gábor korábbi írásai

Március 18: Elveszejtett jövő

Március 18: Negyedszer is Netanjahu

Március 16: Vakhit itt, csömör ott

Március 13: Veszélyes

Március 9: Stylist

Március 5: Családi ügy

Március 3: Netanjahu beérte Churchillt

Február 28: Fekete öves PR-mesterek

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.