galéria megtekintése

Kisebb csőrök nedvesítése

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 08. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Ülünk a presszóban, nem hiszünk a szemünknek. A sarokban, az adóellenőrök törzshelyén, ahol a legnagyobb forgalom idején számlahegyek szoktak tornyosulni, azt mondja a tulaj, frissen dauerolt ötvenes nő, hogy maguk itt azzal szórakoznak heti legalább két alkalommal, hogy kellő időben ütöttem-e be a melegszendvics árát a pénztárgépbe, miközben az önök vezetői milliárdos áfacsalásoknak nem járnak utána, s ki vannak tiltva Amerikából.

Mi történik erre? Az, hogy a két adóellenőr, akik ezen a napon éppen nem öltöztek nem adóellenőrnek, tehát vállalták identitásukat, felnyalábolja a rengeteg számlát, kimutatást, majd sűrű bocsánatokat kérve azt válaszolja: önnek igaza van, ezekben a feszültségekkel terhes napokban nincs erkölcsi alapunk önt egy db melegszendvics miatt megbüntetni.

Majd dolguk nem végeztével távoznak. Ez az igazi forradalom. Máshogy nem is történhetett, a magyar nép megint bebizonyította, hogy különb bármely más népnél, még az ellenőreiben is van igazságérzet. Az tudniillik katasztrofális következményekkel járna, ha ennek a kitiltásos botránynak meg a többi világ nagy korrupciós ügynek nem lenne következménye. Jaj, nem a magas politikára gondolunk, mert mire megyünk mi azzal, ha elnök asszonyok meg miniszterek feje hull a porba, jön majd helyettük más, nem vagyunk mi azzal kisegítve.

 

Ám az már kedvünkre való fejlemény, hogy ha már ennyire korruptak odafenn, akkor legalább a végrehaj tóikban megszólal a lelkiismeret: félrenéznek és szemet hunynak, megértők és emberségesek; elvégre maffiaállamban élnénk, vagy mi a szösz, s a maffiában is hagyják a kicsiknek, hogy megnedvesítsék a csőrüket. Már az igen kedves gesztus volt a szívünknek, midőn a Deák téri metró-lejárónál diák gyermekünk lejárt bérletére a csatárláncot alkotó tizennégy BKV-ellenőr kórusban kiáltotta, hogy tekintettel a hármas metró életveszélyes állapotára, nem büntetünk meg, öcsi.

Továbbá az ország szinte valamennyi pontjáról érkeznek a hírek, hogy amióta Seszták, a kisvárdai fantomcéges ügyvéd miniszter lett, Szijjártó, Kósa, Rogán, Lázár meg a többi pedig a villaügyeik meg a rokonoknak juttatott állami pénzek után is maradhattak a posztjukon, azóta állami cégek személyzetisei veszik vissza állásba a korábban kisebb értékű lopás miatt kirúgott alkalmazottaikat, mert így diktálja a lelkiismeretük. Muszáj, hogy így legyen.

Saját magát ássa el az az ország, amelyben most már egyetlen állami intézménynek, minisztériumnak, kormányhivatalnak, bűnüldöző szervnek nincs nemhogy semmiféle tekintélye, de egyenesen mint a csalás és lopás intézményére tekint rájuk a lakosság, s ahol éppen úgy közbohóc a miniszter, az adóhivatali meg a Kehi-elnök, mint a legfőbb ügyész. Hát legalább lent mentsék, ami még menthető.

Ezenközben a presszó melletti pubban másik két adóellenőr huppan le a törzshelyére. Kérem, mondják a tulajnak, ne adja ide a papírjait, nézze csak át a számláit maga, s lesse meg, hogy a nekünk felszolgált két pohár kóla árát beüti-e a pénztárgépbe. Ez jó, ez is csak így történhetett. Elvileg előfordulhat, hogy miként a korrupció gyanújába keveredett elnöknő, aki saját maga vezeti azt a bizottságot, amely az ő vélt korrupciós ügyét vizsgálja, úgy a pubtulajdonos is talál majd hibát a bizonylataiban, minek következtében, ha csak némi objektivitás van benne, ott, azonnal akár be is zárja a saját vendéglőjét, súlyos büntetést kérve az adóhatóságtól. Bízni kell az emberekben, s minden jóra fordul.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.