galéria megtekintése

Kipukkadt

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 26. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Az úgynevezett Liget-projektben tulajdonképpen csak két dolog teljesen érthetetlen: az egyik, hogy miért határozta el a kormány, a másik, hogy miért adja fel lépésről lépésre. Tudjuk persze, hogy az egész egy nagy síbolással kezdődött, a Szépművészeti Múzeum föld alatti kiegészítésére szánt uniós pénzt tolták át a Dunán és öntötték bele a Várkert Bazár felújításába.

Hogy ne lógjon ki annyira a lóláb, kellett valami nagyot mondani: ígértek hát gyorsan öt új múzeumot a Városligetbe. A világmegváltásnak ebben a fázisában semmiféle ellenérv nem számított: hogy miért pont ezek a múzeumok kerülnének miért éppen a város egyetlen valamirevaló parkjába, és egyáltalán, mi ez a téboly – válaszra sem méltatták az akadékoskodókat.

A kormány annyiban legalábbis következetes, hogy most, amikor elemenként lassan az egész tervet feladja, ugyanúgy nem indokol meg semmit, ahogy a tervezés időszakában az ellenkezőjét sem. Noha már a kancelláriaminiszter is elismerte, hogy fotómúzeum és építészeti múzeum nem lesz, erre éppen úgy nincs érv, ahogy a lesz-re sem volt. Mégis elég egy városban két fotómúzeum, alig két kilométernyire a kiszemelt ligeti helyszíntől? Az építészet meg valami rejtélyes okból büntibe került, mint Nobelnél a matematika?

 

Vagy tényleg a miniszterelnök ízlése döntött, és mivel neki túl kocka a két tervezett múzeum, áthúzták őket a tervrajzokon? Az állampolgár, akinek az adójából már eddig is irdatlan összeget költöttek úgymond „előkészítésre” meg tervpályázatokra, és akinek a pénzéből majd épül, ami épül – ha egyáltalán valami, akár csak egy új cirkusz is –, ezen a ponton joggal lesz egy kicsit ideges.

Ennél a nemzeti kultúra és a közös örökség védelme valamelyest komolyabb dolog, még akkor is, ha a folytonosan nemzetről meg magyarságról harsogó nernyikeknek erről fogalmuk sincsen. És ha már az elmúlt években valamiért nem került rá sor, most végre ki kellene állni, és világosan megmondani: mi a terv, miből fog megvalósulni és hogyan. Tessék végre elárulni, mi a kormány szándéka a királyi palotával – ha nem akarják hivatali célra használni, nyugton maradhat benne a Nemzeti Galéria, így a ligeti múzeumnegyed legerősebb indoka máris ki van lőve.

Mi lesz a Kossuth téri Kúriával? Ha bíróságként használják tovább, valahová el kell tenni a Néprajzi Múzeumot: ha nem a Városligetbe, akkor máshová, de helyet kell neki találni. És mi az ördög az a Zene Háza, már túl azon, hogy csinos épületet tervezett számára a Ligetbe a pályázati győztes, és ez még a miniszterelnök tetszését is elnyerte? Ha viszont ezekre a kérdésekre nincs válasz, akkor legfőbb ideje abbahagyni a ködösítést meg a megalomán múzeumi negyedről való hablatyolást.

Egyetlen rövid séta a Városligetben bárkit meggyőzhet arról, hogy van ott mit csinálni anélkül is, hogy akár egyetlen gramm betont elhelyeznénk a parkban. Budapest első számú díszkertje a végtelenségig leromlott. Fel lehetne például újítani, ha már annyira ég az urakban a tettvágy.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.