galéria megtekintése

Kína is Putyinnal

Az írás a Népszabadság
2014. 12. 27. számában
jelent meg.


Aczél Endre
Népszabadság

Kína „képességeihez mérten” segítséget ígért Oroszországnak. E tárgyban Vang Ji külügyminiszter nyilatkozott, és a China Daily névre hallgató angol nyelvű napilap – Peking szócsöve – noha nem tagadta az oroszok gazdasági nehézségeinek tényét, leszögezte, hogy gazdasági partnerének a képessége és a bölcsessége is megvan ahhoz, hogy túljusson a nehézségein.

A kínaiak érdektelennek mutatják magukat az uniós és transzatlanti szankciókkal szemben. Végtére is óriási gázvezeték épül Oroszország és Kína között – ez egy közel 400 milliárd dolláros beruházás –, és mivel az oroszok négy-öt év múltán az energiaéhes kínai gazdaság földgázszükségletének közel egyötödét fogják kielégíteni, csak arra lehet tippelni, hogy a költségekből Kína nagyobb részt vállal, mint eddig. Még az is meglehet, hogy jobb árat fizet a Gazpromnak, mint a számtalan ajánlkozó: Ausztráliától az Egyesült Államokon át Mozambikig. (Ezek cseppfolyósított gázt kínálnak, ami momentán drágább, mint a Türkmenisztánból és majd Oroszországból érkező vezetékes gáz.)

Oroszország nyugati irányú földgázexportjának egyetlen bombabiztos pontja van: Németország, illetve a németeket kiszolgáló Északi áramlat. Meglehet, a „maradékot” kelet felé terelik, amiben nekünk semmi örömünk nem lesz.

 

És ebben a kínai–orosz üzletelés távolról sem merül ki. Megkockáztatom, hogy nem Oroszország terjeszkedik (vö. Krím, Grúzia), hanem Kína. A kínaiak építenének egy mélytengeri kikötőt a Krím félszigeten, köpnek rá, hogy az unió a Krím bekebelezését nem hajlandó elfogadni. Továbbá: a szupergyorsvasút-építésben amúgy is kiemelkedő kínai vállalatok készen állnak arra, hogy a transzszibériai vasútvonal Moszkva–Peking pályájának megtételét hat napról kettőre rövidítsék!

Tiszta sor, hogy Oroszország elszigetelésében Kína egy morzsányi részt sem vállal. És nincs egyedül. A Roszatomtól, amely Paks 2. „felelőse” (is), nem kevesebb mint 12 reaktort vásárolt India, és már van megállapodás a két ország között katonai helikopterek közös gyártásáról is. Aminek ugyan a kínaiak bizonyosan nem örülnek, de ha valaki, akkor épp ők tudják, hogy az üzlet az üzlet.

Amikor az ENSZ-ben szavazás volt a Krím bekebelezésének jogtalanságáról, nemcsak Kína és India volt szolidáris egy tartózkodás erejéig Putyinnal, hanem a feltörekvő gazdaságok két legjelesebbje: Brazília és Dél-Afrika is. Ha valaki arra kíváncsi, miért olyan nagy Putyin szája („nincs válság”), annak számba kell vennie Oroszország barátainak a magatartását is.

De ez még messze nem a történet vége. Abban, hogy az oroszokat nem büntetni kell, hanem kiegyezni velük, legalább négy uniós ország egyetért: Olaszország, Franciaország, Ausztria és Magyarország. Plusz van néhány politikai lángelme (Schmidt, Schröder volt német kancellárok és Henry Kissinger), akik ugyanezt gondolják. De a kőolajár és a rubel beomlása, az orosz költségvetés nyomora ellen ők sem tudnak mit tenni. Legfeljebb a kínaiak, akik voltaképp „eltartják” Amerikát.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.