galéria megtekintése

Kilógnak

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 16. számában
jelent meg.


Szilvássy József
Népszabadság

Orbán Viktor péntek reggeli szokásos rádiós eligazításában megtámogatta vérbaloldali szlovák politikai cimboráját. Hozzá hasonlóan a magyar kormányfő is úgy vélekedett, hogy lábon lőttük magunkat a Moszkva-ellenes szankciókkal, mert a Nyugat által szorgalmazott korlátozások többet ártanak nekünk, mint az oroszoknak.

Fico és Orbán
Fico és Orbán
Reviczky Zsolt / Népszabadság

Még politikai ellenfelei is disztingvált úriembernek tartják a pozsonyi parlament külügyi bizottságának elnökét, Frantisek Sebejt, de a szlovák kormányfő nyilatkozata annyira kihozta a sodrából, hogy a tévé élő adásában magából kikelve zihálta: e kijelentése után Szlovákia már nemcsak az uniós tagországok sorából lóg ki, hanem egyenesen Putyin alfeléből.

 

A politikust Robert Fico helyzetelemzése borította ki, aki értelmetlennek és Szlovákia érdekeit súlyosan veszélyeztetőnek minősítette azokat a gazdasági büntetőintézkedéseket, amelyekkel az Európai Unió és Oroszország hadakozik egymás ellen, s amelyekbe újabban Kijev is beszállt. Akár a magyar miniszterelnökről is mondhatta volna mindezt Sebej.

A cseh értelmiségiek és a konzervatívok körében pedig az ugyancsak baloldali Bohuslav Sobotka prágai miniszterelnök húzta ki a gyufát, aki egy szóval sem említette a szinte véres verítékkel kivajúdott brüsszeli kompromisszumos szankciók kiváltó okát, hanem kizárólag a cseh cégek várható anyagi veszteségeit vette számba.

Aligha akad olyan józan gondolkodású cseh, szlovák vagy magyar politikus, aki tapsolna a szankcióknak, vagy ne tudatosítaná, hogy ezek következményeit bizony saját hazájukban is megérzik. Egyre többen mégis a lengyelek megértő, valóban hazafias megnyilvánulásait és Finnországot hozzák fel, ahol Moszkva visszavágása miatt csupán a tejtermékeket gyártó Valio cég legalább nyolcszáz alkalmazottat kénytelen elbocsátani. Ami fájdalmas, ám Alexander Stubb miniszterelnök mégsem menekült populista magyarázkodásokba, hanem leszögezte: elveikkel nem kufárkodnak, hisznek az uniós intézményeknek.

A cseh Karel Schwarzenberg szerint minden nemzedék életében legalább egyszer sorsdöntő kihívással szembesül. A mai generációk itt és most a szabadságjogok és a jogállamiság megvédésének erkölcsi kötelességével, hiszen ők még Csehszlovákiában, 1968-ban, a magyarok pedig 1956-ban a saját bőrükön, nem kevesen a saját tragédiáikon tapasztalhatták meg, mit jelent az úgynevezett baráti segítség, amit most humanitárius segélyként igyekeznek lenyomni a moszkvai manipulátorok a nemzetközi közvélemény torkán.

A magyar és a szlovák miniszterelnök egyelőre nem árulta el, hogy szerintük miként lehet megfékezni az orosz birodalom határainak és befolyásának kiterjesztésére törekvő, egyelőre csupán a Krím félszigetet bekebelező, de innen be nem látható további célokat kergető Vlagyimir Putyint. A bonyolult ukrajnai helyzet ellenére mégiscsak ez a lényeg, a szankciók mostani bírálói inkább példaképüknek, mintsem agresszornak tartják őt. Fittyet hányva arra, hogy egyre több országban Putyin uniós trójai falovainak bélyegzik meg mindkettőjüket. Miként arra is, hogy mit jelent az a közösség, amelyből egyre inkább kilógnak.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.