galéria megtekintése

Kifizetve

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 07. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Arra azért kíváncsi vagyok, a hajdúsági görög katolikusok részesülnek-e majd a kormány gáláns újévi ajándékából. Megérdemlik, hiszen ők például Balog humánminiszterrel vállt vállnak vetve küzdöttek a szegregált oktatás mintaintézményévé vált Huszár-telepi iskoláért. Míg a miniszter húzta a prímet, a püspök szorgosan kontrázott a bíróságon – igazán nem rajtuk múlt, hogy ott és akkor nem sikerült bebizonyítani: a rossz, balliberális kirekesztés mellett létezik jó, keresztény-nemzeti szegregáció is.

Ezek után joggal remélhető, hogy amikor váratlan pénzeső hullik az egyházi iskolákra, azoknak is jusson belőle, akik a frontvonalban harcolnak a kormány céljaiért. Márpedig ha valami, akkor ez a pénzcsap igazán meglepetésszerűen nyílt meg a karácsony előtti napon. Úgy történhetett, mint a régi jó impexeknél, amikor a vezér évzáráskor talált valamennyi pénzt a kasszában, és gyorsan szalajtott valakit géppapírért meg gemkapocsért,mert amit nem költünk el még az idén, azt elvonja a minisztérium. Csak épp a magyar kormány kereken kétmilliárdot kotort elő a bugyellárisból. És mi más juthatott volna eszébe, mint hogy „az egyházak köznevelési feladatainak támogatására” fordítsa, december 23-i kiírással, 31-i lezárással. Aztán, gondolom, kíváncsian lesték a postát, vajon ki jelentkezik és milyen projektjavaslattal.

Na jó, ne tettessük magunkat hülyének, mi is pontosan tudjuk, miről van szó. A pályázat kiírása és a benne megszabott feltételek – támogatásban csak olyan egyház reménykedhet, amely legalább huszonöt intézményt tart fönn – világosan mutatják, hogy a pénzesőt kifejezetten az oktatásban már komoly pozíciókat szerzett történelmi egyházak feje fölé igyekeztek kormányozni. Mégpedig úgy, hogy a cél mindenki számára a lehető legvilágosabb legyen.

 

Nem valami nagy felfedezés, de azért szögezzük le: az ötödik évébe lépő nemzeti együttműködési rendszer leglényege a kirekesztés. Akinek nincs semmije, azt a társadalmi szolidaritás intézményrendszeréhez, akinek nincs munkája, azt a munkaerőpiachoz nem engedi közel, akinek pedig felzárkóztató oktatásra lenne szüksége, azt a jól felszerelt, közegükben is inspiráló, a továbblépést ösztönző iskoláktól igyekszik a lehető legtávolabb tartani. Ebben aztán némely egyházak készek is segédkezni, önként teremtve meg a rendszer által preferált középosztály kivételezett oktatását. Jutalmuk a biztos anyagi háttér, valamint az állami iskolarendszert is mind jobban átitató keresztény szellem, a világnézetileg semleges oktatás polgári követelményének mind látványosabb semmibevétele.

Az ilyesfajta cinikus álpályázatoknak azonban csak az egyik tanulságuk, hogy a kétharmados pimaszság már a látszatra sem ad. A másik a könyörtelenség. Hogy amikor a kisegyházak esélyt adó, a felzárkóztatást célul tűző néhány iskolája a lét és nemlét határán bukdácsol, arra azért odafigyel a kormány, hogy a talált pénzből nehogy jusson nekik. Aki nem a NER oldalán áll, az nincs. Megmondták. Így van és így lesz.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.