galéria megtekintése

Kifelé Európából

10 komment


Miklós Gábor

Miként szorulhat pillanatok alatt egy mintaország Európa perifériájára? Úgy, ahogy azt a lengyel nacionalista jobboldal alig pár hónap alatt bemutatta. Alaposan felülmúlták ebben példaképüket, az orbáni Nemzeti Együttműködés Rendszerét. Az Európai Parlament erről szóló keddi határozata nem kötelező érvényű.

Felszólítás, ajánlás, véleménynyilvánítás. Ilyeneket Magyarországgal kapcsolatban is kiadtak – a parlament és más európai intézmények is. A lengyeleknek az a pechjük, hogy a Jaroslaw Kaczynski vezérelte kormánypárt nem az Európai Néppárt (kereszténydemokraták) frakciójában ül, hanem a brit konzervatívokkal és a cseh jobboldallal alkot közös klubot. Így nem részesültek az ENP azon nyögvenyelős védelmében, amelyet Orbán megkap. Kaczynskinek nem falaztak, sőt az az érzésem, hogy azért vállalkoztak arra, hogy a szocialistákkal együtt megszövegezzék a lengyel jobboldali kormányzást elítélő dokumentumot, hogy kicsit könnyebben tudjanak a tükörbe nézni.

A határozat arra szólít fel, hogy Lengyelország térjen vissza a jogállamiság normáihoz, állítsa vissza a fékek és ellensúlyok rendszerét. Helyezze vissza jogaiba az alkotmánybíróságot, fogadja el annak azt az ítéletét is, amely alkotmányellenesnek minősítette az AB harcképtelenné tételét. Arra is felszólítottak, hogy kövessék a Velencei Bizottság ajánlásait, amelyek az alkotmányosság betartására szólítanak fel.

 

A Kaczynski-párt mérlege nem rosszabb, mint a Fideszé, csak (Magyarországgal ellentétben) túl gyorsan következett be a demokratikus intézmények lebontása, túl nagy az ország, ahol ez történik, túl nagy a geopolitikai jelentősége. És óriási a változás. Lengyelország minta volt az államszocializmus lebontásában és a piac­gazdaság felépítésében. Az unió számára most rémálom, hogy egy újabb tekintélyelvű nacionalista rezsimet etethetnek uniós fejlesztési pénzekkel, amivel az a saját klientúráját építi, EU-ellenes propagandát folytat, pártsajtót csinál a közszolgálati médiából, és minden fronton fellép a közös humanista értékek ellen.

A lengyel sajtóban felfigyeltek rá, hogy az uniós politika fővonalában visszatér a téma: korai volt az EU 2004-es bővítése. Még nem beszélnek a szerződések módosításáról, vagy az „újak" kiszorításáról, inkább arról, hogy ezek az államok magukat szorítják ki azzal, hogy illiberális demokráciákká, hibrid rendszerekké lesznek. Nemhogy megkönnyítenék a szövetség problémáinak megoldását, de maguk lesznek problémává. Erről szól ez a mostani dokumentum is. És persze az is, amelyet párhuzamosan a Lengyelországgal foglalkozóval fogadtak el. Ez a menekültügyre további százmillió eurót szánva a korábban felvetett kvótarendszert szorgalmazza. Azt, amit Orbán és Kaczynski támad, s az idegengyűlölő retorika főtémájává tesz. A lengyelek esetében is kénytelenek felismerni: a menekültellenesség mint politikai fővonal merő idegengyűlölet, ami a neofasiszta szélsőjobboldal előtt nyitja meg az ajtót. Ahogy mi is tapasztaljuk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.