galéria megtekintése

Kicsike kis ügy

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 03. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Van nekem egy ismerősöm, kicsike kis falu még kicsikébb polgármesteri székében készül tovább ülni épp. Meg is van rá az esélye, most, hogy az ilyen kicsike falvak kicsike polgármestereinek kicsike fizetését még tovább kicsinyíti a hatalom. Kevesen ácsingóznak egy ilyen lúzer állásért, amivel csak a baj van. Inkább viceházmester az ilyen ember, azt is ő intézi, ha kiütik a kocsmaudvar kapuját a részegen odahajtott fogattal, de vécépapírt és krétát is ő rendel az iskolának. Az ajtaja előtt sorban állnak a kérelmezők, a panaszosok, a tyúkperesek, a haragosok.

Titkárnője sincs, aki kávét főzzön, vagy letagadja őt, ha pár percre elnyúlna a húszéves foteljében, a hajdani lengyel szocialista delegációktól kapott népviseletes babák között. Teljesen logikus, hogy az ő fizetését ollózzák, és nem a nagyvárosi polgármesterét, akinek mindent a keze alá tesznek, csak aláírni kell, három ajtó zárja el a pórnép elől, süppedős szőnyegek puhítják lépteit, s még ebédre sem kell költenie, elvégre majd minden nap részt vesz olyan eseményen, amelyet állófogadás követ. S amíg kis falunk polgármestere legfeljebb évente egyszer, a gyergyói testvértelepülés polgármesterével borul össze búsongva nemzetközi síkokon – egyik évben itt, a másikban ott –, addig utóbbi akár Japánig is repülhet protokollilag.

A kicsike falu kicsike polgármesterjelöltje levelet írt nekem. Azt írta, hogy az utóbbi hetekben „kétharmad-tudatos kormánypárti kis politikusok”, nem nagy emberek, inkább afféle pártjobbágyok, hűbéresek, egy számmal kisebb vagy nagyobb öltönyükben, félrecsúszott nyakkendőben, szervezkednek, fontoskodnak körülötte. Folyton csörög a telefonja, égnek a vonalak, zajlanak az egyeztetések. Intézik a világ vagy legalábbis az ország nagy dolgait, a nép, a köz, a választók érdekében.

 

Személyes egyeztetés megyei kis politikussal, aki bár kormánypárti, akkor is kicsi. Sokadrangú, épp csak megtűrt, nem tótumfaktum. Csak halász. Kishalász a zavarosban, ameddig lehet, kotorászik, halászik.

Most épp ő, a kicsike faluban induló kicsike, független polgármester az egyeztetés tárgya. Azt tudakolják tőle, ha nyer, akkor is nyugi van-e. Szája nem jár, sorba beáll, jobbra át, satöbbi. S hogy mi mindent kell majd biztosítania, eltűrnie, megtennie ahhoz, hogy békén hagyják. Ha már nyert.

Aztán az egyeztetés egy váratlan, de annál fajsúlyosabb pillanatában előkerül egy szerződés. Itt írd alá – mondják neki. Megnézi: reklámszerződésről van szó, egy eddig nem jegyzett, valós értelemben sosem lesz, súlytalan média, ezzel kellene szerződést kötni, egy évre, két évre, öt évre. A távlatok végtelenek. A médiatulajdonosról nem esik szó, csak a logót látja, az narancssárga.

A nézettség, olvasottság, remittenda nem számít. Írd alá, mondják neki, hogy itt, ennél a cégnél ennyiért és ennyiért fogsz reklámozni évekig, és akkor békén hagyunk, nyerhetsz, hagyunk élni. Végül is mi ezzel a gond? Egy települést kell is és érdemes is reklámozni, nemde? Csak vannak olyan események, rendezvények, történések, amelyekről szót lehet ejteni. Akarsz békét, vagy sem? Kellenek a fejlesztési pénzek, vagy sem? Vagy akarsz inkább egy NAV-os kis átvilágítást? Más hatóságot a nyakadba? Egyáltalán létezni? Megmaradni?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.