galéria megtekintése

Ki vagy rúgva!

4 komment


Dési András

You’re fired! Ki vagy rúgva! A The Apprentice (A gyakornok) című üzleti valóságshow-ban ez volt az a mondat, amire a nézők vártak. A megsemmisítő erejű, kivégzéssel felérő három szó. S Donald Trump nem maradt adós. A tökéletesen véghezvitt, zenével, közeli vágóképekkel felturbózott izgalomfokozás után belevágta menedzsertanoncai képébe, hogy ki vannak rúgva. Gyakran jobb kezével pisztolyt formált és a földbe döngölt jelöltre mutatva-célozva mondta ki az ítéletet. Tökéletes dramaturgia.

Amit a New York-i milliárdos megtanult a szórakoztatóiparban, azt okosan felhasználta kampányában. Durva, trágár módon beszél. Rágalmaz, sérteget. Beszól mindenkinek, főleg a nőknek. Kérkedik a nemi szerve méretével. Olyan, mintha a Big Brother, a Farm vagy más valóságshow – közönségessége miatt –  „sztárolt” szereplője beszélne. Trump maga egy két lábon járó valóságshow, még akkor is, ha az igazmondással erősen hadilábon áll. A tartalom lényegtelen, az az érdekes, hogy mekkorát csattan. Mekkora felhördülést okoz. S mindig van egy szinttel lejjebb. A tévében is a balhé hozza a nézettséget. Izgalmas a durvaságot kukkolni.

Amerikában a politikát mindig befolyásolta a szórakoztatóipar. A néhai Ronald Reagant is gyakran „leszínészezték”, pedig a „Nagy Kommunikátor” akkor már rég felhagyott a filmezéssel. Trump a showbusiness hatását új minőségi fokozatra állította. Tudatosan volt bunkó, szándékosan provokált. Ráérzett arra, hogy az amerikai társadalom jelentős része vevő a szövegére. S a média is ugrik rá. Minél nagyobbat mond, minél nagyobbakat húz be verbálisan ellenfeleinek, hívei minél többször keverednek bunyóba az ellentüntetőkkel, annál jobb neki.

 

Alábecsülték, és bizony mi, újságírók is alábecsültük Trumpot mint a republikánusok elnökjelölt-aspiránsát. Döbbenten látjuk, hogy az elittel való leszámolást ígérő szöveg milyen tökéletesen beletalál a korhangulatba. Precízen felépített marketingstratégia, lehet, hogy egyszer tanítani is fogják.

Bár Amerika gazdaságilag, szociálisan és kulturálisan más világ, az elitellenes kirohanásokra Európában is bőven akadnak vevők. Franciaországban a Nemzeti Front, Németországban az AfD vagy Ausztriában a Szabadságpárt szépen gyarapodó táborral bír. Ugyanezt csinálják. Trump további előnye, hogy nincs (politikai) múltja. Az, hogy ő is a gazdasági elit tagja, híveit nem zavarja. Ugyan a New York-i felső tízezerből jön, de az elátkozott Washingtonhoz (eddig) nincs semmi köze.

Hillary Clintonnal egy új mérkőzés kezdődik. A demokrata pártiak végzetes hibát követnének el, ha azt gondolnák: Amerika magához tér, kijózanodik, s nem fog egy gátlástalan alakot a Fehér Házba juttatni. Trumppal szemben saját pártja nem találta meg az ellenszert. Ha Clintonéknak sikerülne, az ­Európának is jól jönne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.