galéria megtekintése

Kettévágva

2 komment

A szerk.

Túlságosan azért ne örüljünk – így kommentálta a Magyarországon is rendkívül népszerű német-osztrák író, Daniel Kehlmann az osztrák elnökválasztás végeredményét. Ausztria éppen csak, hogy megúszott egy förtelmet, amit Kehlmann szerint a „báránybőrbe bújt farkas”, a Szabadságpárti (FPÖ) Norbert Hofer győzelme jelentett volna. Az ország azonban nagy árat fizetett azért, hogy 31 ezer vokssal a zöldek volt vezetője, Alexander Van der Bellen lett a befutó.

Mélységesen megosztott, számos társadalmi árokkal szabdalt világ lett a sok magyar által irigyelt szomszédos állam. Olyan, mintha egy almát vagy narancsot pont középen kettévágtak volna. Mostantól komoly feladat hárul Van der Bellenre és az egész politikai elitre, hogy megpróbálják a két felet valahogy összehozni. Itt, a Lajtától keletre ez egyelőre nemigen sikerül.

Hofer sikerének egyik oka egyébként pont az elittel szembeni mélységes elutasításban, utálatban keresendő. Az FPÖ-s politikusra szavazók többsége valamilyen okból frusztráltnak érzi magát. A gazdasági válság, a társadalmi lecsúszás fenyegetése miatt, félnek a menekültektől, az iszlámtól, a terrorizmustól.

 

A populisták számára Kánaán a közvélemény elbizonytalanodása. Aratnak az ilyen közegben: Amerikában Donald Trump, Franciaországban Marine Le Pen, Németországban az AfD tör előre. Az Egyesült Államokban novemberben, Európa két meghatározó hatalmában jövőre lesznek sorsdöntő választások. Új politikai konstellációk jönnek létre. Középen morzsolódnak, a széleken erősödnek. S vágnak ketté. Kegyetlenül.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.