galéria megtekintése

Kétszeres hangerővel

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 24. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

A vasárnapi szavazatom közel duplaannyit ér, mint az áprilisban leadott. Nem örülök neki, hiszen ez azért alakulhat így, mert a másfél hónappal ezelőtt is alacsony részvétel tovább fog zuhanni.

21 embert választunk ki, akik szempontjainkat elvihetik Brüsszelbe
21 embert választunk ki, akik szempontjainkat elvihetik Brüsszelbe
M. Schmidt János

A várakozás szerint a polgároknak csak mintegy 30 százaléka fogja behúzni az ikszet. A többiek közönyből, csalódottságból, teljes tájékozatlanságból távol maradnak. Őket részint szándékosan taszította el magától a politika.

Akik a véleményükben nem biztosak, a közélet iránt nem érdeklődnek, azok kiszámíthatatlan szavazók, és a pártok nem kérnek olyanokból, akik meglepetést hozhatnak házról házra kimatekozott kalkulációjukhoz képest.

 

A különböző pártok Kubatovjainak listájára csak azok kerülhetnek fel, akik kimutatták már politikai prioritásukat. A többieket a Fidesz gondolta már előregisztrációval ténylegesen is meggátolni a szavazásban, most megelégszik azzal, ha a közöny egyre nagyobb rétegeket ér el. Ha már az egyre inkább a vezérben hívőkre és a haszonlesőkre szűkülő tábor csökken, akkor zsugorodjon legalább ekkora ütemben a választani akarók, a véleményüket kifejezők aránya.

Aki most protestálásként a távolmaradást választja, az a Fidesz érdeke szerint cselekszik, az épp úgy sétál be a kormánypárti csapdába, ahogy a baloldali pártok januárban a számukra Orbánék által kovácsolt nagy összefogásba.

De a kormányt nem váltók sem lehetnek büszkék. Szinte alig vannak politikusaik, akik szenvedélyt és valódi küldetést tudnak közvetíteni, akik képesek lennének felkelteni az érdeklődést. A Fidesznek megfelel, ha a legfontosabb közszolgálati feladatokat ellátó tévéműsor nézettsége az NB I helyszíni drukkereinek számát sem éri el, de szinte nincs ellenzéki politikus, aki abban a stúdióban olyan hittel és meggyőződéssel tudna beszélni, hogy ne kapcsoljak el.

Mindezek ellenére most vasárnap könnyű választani. Most nem osztunk olyan vagyont kevesek kezébe, amelyhez képest egy lottóötös aprópénz. Nem a magyar egészségügy vagy közoktatás felett teljhatalommal uralkodó politikusokat választunk ki, és tesszük lehetővé, hogy valakik a nevünkben négy éven át ellenőrizetlenül saját klientúrát építsenek a mi felzárkóztatásunkra adott uniós milliárdokból.

Csak 21 embert választunk ki, akik szempontjainkat elvihetik Brüsszelbe. És ott valódi szakpolitikai kérdésekről dönthetnek a kompromisszumok kényszerével. Mert az Európai Parlament így működik.

Lehet fanyalogni, hogy nincs hatalma, de az elmúlt években Budapesten vagy Brüsszelben vitatkoztak magyar képviselők az amerikai kémbotrány tanulságairól és következményeiről? Hol hallhattak valódi érvekre alapuló meccseket a génmanipulált növények veszélyeiről vagy a Washingtonnal tervezett szabad kereskedelmi zóna fogyasztóvédelmi aggályairól?

Mert ezek hatása ránk is súlyosabb lehet, mint hogy adózunk-e a pálinka után. Tanulni küldhetünk 21 képviselőt Brüsszelbe. Együttműködésre lesznek kényszerítve, a másik megértésére, hogy maguk is meg legyenek értve.

És igen, vasárnap róluk belpolitikai alapon döntünk. De ez így is van rendjén, mert az európai szándék a sok nemzeti sajátosság és látásmód ötvözeteként alakulhat ki. Nekünk ebbe a magyarságunkat kell beletennünk, mert ezzel gazdagítjuk a közösséget.

Ráadásul vannak jól elkülönülő választási lehetőségeink bal- és jobboldalon egyaránt, amellyel befolyásolni tudjuk a magyar pártrendszer alakulását és az őszi önkormányzati választásokat megelőző politikai alkukat. Akit érdekel az ország és saját településének sorsa, azt most vasárnap azzal jutalmazzák a közönyösök és a bojkottálók, hogy a hangja kétszer hangosabban szól.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.