galéria megtekintése

Kétféle felháborodás

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 31. számában
jelent meg.

Dénes Lajos
Népszabadság

A legutóbbi napokban rövid időn belül két olyan eseményről adott hírt a magyar média, amely mellett nem tudok szó nélkül elmenni.

Sorrendben az első az amerikai beutazási tilalom ismertté válása és annak kommentálása, mind a tilalmazók, mind a kormány(erők) részéről. A második az Ökotárs konzorcium elmarasztalása a Kehi részéről és ennek kormányzati tálalása.

A két téma eredője közös. Mindkettő a pénzről szól.

 

Az elsőnél az amerikai kormány néhány olyan magyar állampolgár beutazását tiltotta meg, akik korrupció megvalósításával, vagy annak kísérletével megsértették az amerikai törvényeket.

A másodiknál a magyar kormány szerve, a Kehi szerint az Ökotárs konzorcium magyar törvényeket sértett meg a norvég eredetű pénzek pályáztatásánál, elosztásánál.

Az első esetében a magyar kormány rettenetesen felháborodott azon, hogy az amerikaiak nem nevezték meg az elkövetőket, tehát kétséges a döntés megalapozottsága. Korrupcióval megvádolni magyar állami-gazdasági vezetőket, csak úgy?! Nyilvánosság előtt meg nem nevezve az elkövetőket, az ellenük felrótt vádat be nem bizonyítva?!

A második esetében a magyar kormány bizonyítottnak látja, hogy a norvég pénzek megpályáztatására csak a látszat miatt került sor, a nyertest már előre eldöntötték. Emiatt átadták az ügyet a rendőrségnek és az ügyészségnek.

Amit nem értek:

1. Miről is szól(t) a kormány trafikmutyija? Az állami földek bérbeadásának története? Arról, hogy előre leosztották a fideszesek (a kormány), hogy ki kap trafikot, ki kap földet, függetlenül attól, hogy látott-e belülről életében trafikot, hogy az elnyert föld közelében járt-e, élő állatot látott-e? Vagy a meglévő ezer hektár csak akkor válhatna életképessé, ha a szerencsétlenül járt juhász által eddig bérelt pár tíz hektár legelőt is hozzácsapják!?

2. Honnan van egy ilyen kétszínű, erkölcstelen kormánynak bátorsága, jogalapja más állam megalapozott döntését megkérdőjelezni, azokkal a vádakkal illetni egy szervezetet, amelyet maga a magyar kormány, a hivatalos magyar állam tételesen megvalósított, és annak idején szóba se hozta a rendőrséget és az ügyészséget?!

3. Hogyan lehet egy ilyen kormányt hatalomba emelni, és ezután emelt fővel a másik ember, a világ szemébe nézni?


Dénes Lajos
Orosháza

 

A Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.