galéria megtekintése

Két út

Az írás a Népszabadság
2014. 04. 09. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

Csak szimbolikus jelentősége van annak, hogy az MSZP legtisztább arca, Kunhalmi Ágnes elnyeri-e az egyéni képviselői mandátumot – bár nyerné, ha van ember, aki megérdemli, ő az! –, de a Fidesz kétharmadához ennek semmi köze.

Nem elég csak beszélni a négymillió létminimum alatt élőről, a gyermekéhezésről, kíváncsiaknak is kell lenni rájuk, ismerni kell őket, beszélni velük

A kormányerő technikai kétharmada kényelmesen megvan, a Jobbik, ahogy eddig is csak látványtiltakozásokkal bírálta a kormányt szimbolikus kérdésekben, most is szép csendben megszavaz majd mindent, amit meg kell.

 

Kétharmados kormányzás jön, kétharmados letámadással, s gyakorlatilag nem lesz olyan erő, amely ellensúlyt jelenthetne. Ellensúllyá legfeljebb az önkontroll válhat, amely annak belátásából következne, hogy a választópolgárok jelentős többsége vagy belenyugvással, vagy ellenszenvvel figyelte a kormány eddigi tevékenységét.

Efféle belátásra semmi esély nincs.

Ebben a helyzetben kell kezdenie magával valamit a baloldalnak, amely előtt két út áll. Az első, hogy belefullad a hatalmi taktikázásokba, húzza az időt, magyarázkodik, kifogásokat keres, megnézi, ki kit szoríthat ki és hogyan, közben peregnek majd a pillanatok, de egyszer csak eljön az idő, és tönkreverik az első körben az EP-, majd az önkormányzati választásokon.

Ennek az útnak a végén az áll, hogy 2018-ban mindazok, akik egyébként potenciális szavazóik lehetnének, szépen elmennek majd az urnákhoz, és behúzzák az ikszet a Fidesz mellé a Jobbik ellenében. És nem azt mérlegelik majd, hogy a Jobbik tényleges veszélyt jelent-e vagy sem, már a veszély látszata is elég lesz ahhoz, hogy a baloldal összetöpörödjön és végül az SZDSZ sorsára jusson.

Van másik út is. Ez bizonyosan nehezebb, mert mint a nagy túrákhoz általában, alázat kell hozzá. Figyelem. Türelem. Megértés és kíváncsiság.

Kérdezni kell hozzá: megkérdezni, hogy miért? Miért nem megy el több mint hárommillió ember szavazni? Miből fakad ez? Közönyből vagy belenyugvásból? És kik ők? Ennek a tömegnek az alapja lenne a négymillió létminimum alatt élő, vagy esetleg másokról is szó van? Ezek azok az emberek, akiket a Fidesz ki akart zárni regisztrációval a választásokból (lám, nem volt rá szükség, önként zárják ki magukat!), vagy annál sokkal összetettebb csoportok laza halmazáról beszélünk?

Tudást kell szerezni, mert nem elég csak beszélni a négymillió létminimum alatt élőről, a gyermekéhezésről, kíváncsiaknak is kell lenni rájuk, ismerni kell őket, beszélni velük, gondolkodni az őket érintő problémákról, egyáltalán: el kell jutni hozzájuk.

Ez nem megy másképp: a baloldalnak ki kell egyeznie az értelmiséggel ahhoz, hogy megértse az őt körülvevő világot, s fölfogja, miként váltak szét az általuk kínáltak attól, amit a magyar társadalom igényel. Helybe kell menni. Meg kell állapodni a szakszervezetekkel. Tudni kell, mi is folyik valójában a munkahelyeken. Jelen kell lenni a falvakban, a kisvárosokban, a nagyvárosokban.

Figyelni kell és tanulni. Nincs mese, újra kell kezdeni, elölről.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.