galéria megtekintése

Két összeillő ember

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 11. számában
jelent meg.


Vári György
Népszabadság

A feltűnésekor már hosszú és tartalmas munkásőrmúltat maga mögött tudó Zoltai Gusztáv (hitközségi szlengben: a Főnök) negyedszázados országlását a Mazsihisznél és a budapesti zsidó hitközségnél olyan ügyek korszakolták,mint a „hamis számlák” története a 90-es évek közepén, amikor egy konkrétan nem létező vállalkozónak fizettek ki pénzeket, amelyekről nem lehetett tudni, hogy mely létező személy zsebében landoltak. Azt a Szombatnak nyilatkozva viszont tudni vélte az akkori főkönyvelő és a Szentegylet vezetője is, melyik hitközségi alkalmazott vette ki a bankból a fiktív vállalkozónak eljuttatni kívánt pénzt.

Az ezredfordulón Olti Ferenc alelnök felvetette, hogy egy külső cégnek át kéne világítania a hitközség gazdálkodását. Erre nem került sor, Olti viszont villámgyorsan kívül találta magát a szervezeten, és pár év múlva a jelenlegi elnök, Heisler András is percek alatt belebukott – egy vitatott törvényességű közgyűlésen – abba, hogy nyugdíjba akarta küldeni a Főnököt.

A Magyar Nemzet 2010-ben közölte egy Hunvald György és Zoltai Gusztáv között zajló, lehallgatott telefonbeszélgetés részletét: az azóta jogerősen elítélt egykori MSZP-s polgármester arra kéri az ügyvezető igazgatót, hogy kísérelje már meg „elsikálni” az ügyészséggel támadt nézeteltérését, mert így nem tud rendesen „hogyhívjákolni”. Zoltai megígéri, hogy utánanéz a dolognak.

 

A 2011-es tisztújításkor, amikor a legkülönfélébb ötleteket egymás után bevetve sikerül megakadályozni, hogy Heisler egyáltalán rajthoz állhasson Zoltaival szemben, felmerül a választási csalás gyanúja is, Heisler nyíltan is megfogalmazza.

Alig fél évvel később kerül nyilvánosságra a „fekete temetések” ügye, könyveletlen milliókról, átvert, „lehúzott” gyászolókról és egyéb disznóságokról. Az ügyet kirobbantó Indexnek „egy, a temetőben zajló pénzmozgásokra korábban rálátással bíró forrás… kizártnak nevezte, hogy a hitközség egyes vezetői ne tudtak volna a temetőben zajló üzelmekről”. A NER irányítóiról szokás azt mondani, hogy nincsenek gátlásaik, gond nélkül túlmennek minden határon. Nos, a Mazsihisz – saját kis birodalmában – tényleg minden, de minden határon túlmehetett bármilyen következmény nélkül Zoltai 23 éve alatt. Ha valakinek nem tetszett a rendszer, megvádolták, hogy a zsidóságot támadja, az antiszemiták malmára hajtja a vizet. Ez lényegében Orbánék retorikája azokkal szemben, akik külföldön „gyalázzák” a nemzetet.

Sorsszerű, hogy pár hónappal egy átvilágítás, illetve az után, hogy az angyalos-sasos emlékmű felhúzása miatti végtelen szomorúságában Zoltai távozott, megtalálja – régi szoci barátait feledve – Lázár Jánost. Aki valóban meg akarja érteni a NER-t, annak a Putyin-modell mellett érdemes számba vennie a kollektív félelmek manipulálásából élő, gátlástalan, haszonleső cinizmus rendszerét, a zoltaizmust is. Lázárt és Zoltait egymásnak teremtette az Isten. Frigyük az égben köttetett.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.