galéria megtekintése

Két külön világ

Az írás a Népszabadság
2014. 05. 10. számában
jelent meg.


Inotai Edit
Népszabadság

Időutazást ajánlott Orbán Viktor Európának a berlini külügyminisztérium épületében csütörtökön elmondott beszédében. Szavai egy olyan kontinenst idéztek meg, amely a múltban keresi a válaszokat a problémáira. Ismét visszaköszönt a kormányfő meggyőződése, hogy valahol 1968 körül félresiklott a történelem, zsákutcának bizonyult a liberális társadalom, így hát a legjobb, ha visszabombázzuk magunkat mondjuk a két világháború közti békeidőkbe.

Az Orbán által másodrendűnek tartott alternatív családmodellek nem veszélyeztetik a jól működő családokat

Ahol papa-mama-sok gyerek alkotta a családot, és mindenki a keresztény értékek szerint élt, még ha olykor álszent módon is. Berlinnél jobb helyet nem is választhatott volna a kormányfő kőkonzervatív nézetei hangoztatására. A hagyományos, férfi-nő alkotta család sulykolása az alternatív családmodellekkel szemben már rég meghaladottá vált Németországban.

 

Olyannyira, hogy már a Fidesz testvérpártjának számító kereszténydemokraták is az egyneműek házasságáról és örökbefogadási jogáról vitáznak – az együttélés pedig rég elfogadott.

A korábban csak az eltérő neműeknek járó adókönnyítéseket a német alkotmánybíróság tavaly nekik is megítélte. A kormányfő nyilván azzal is tisztában volt, hogy a beszédet épp abban a külügyminisztériumban mondta el, amelynek az év végén leköszönt vezetője, Guido Westerwelle nyíltan homoszexuális, mint ahogy Berlin főpolgármestere is az (noch dazu, mindketten fix párkapcsolatban, mondhatjuk úgy: családban élnek).

Érti?
Érti?
Burger Barna / MTI

Az ország demográfiai kiteljesedéséhez talán nem járulnak hozzá, és ez velük Orbán legfőbb gondja: a család feladata az utódok nevelése, hiszen így lehet csak az európai civilizációt fenntartani, állítja. A gyerekvállalás valóban komoly kérdés: Németországban is riadalmat okoz, mert ott a nők még a magyaroknál is kevesebb gyereket szülnek. De az is kiderült, hogy csupán pénzzel nem lehet ezen változtatni, rugalmas munkahelyekkel, otthon is helytálló apákkal talán igen.

A mai világban egyébként sem mindenkinek adatik meg a képeskönyvszerűen vidám és kerek család. Vannak bizony csonka családok, házasság nélkül együttélők, balkézről született gyermekek, patchworkfamíliák – és vannak rémes légkörű klasszikus családok is. Mint ahogy régebben is voltak, csak akkor nehezebb volt belőlük menekülni.

A németek – és más európaiak – valószínűleg felismerték már, hogy az Orbán által másodrendűnek tartott alternatív családmodellek nem veszélyeztetik a jól működő családokat. Csupán reagálnak a felgyorsult világra, és lehetővé teszik, hogy az emberek válasszanak az együttélési formák között. Hozzájárulnak persze a gyerekszüléshez a bevándorlók, de velük meg pont ez a gond: kínos persze mindezt egy olyan országban elmondani, ahol a társadalom csaknem húsz százalékának külföldiek a felmenői, és a legnagyobb közösség, a törökök itt született gyerekei épp most kapták meg a lehetőséget, hogy egyszerre kötődhessenek az ó- és az új hazához.

Ezzel meg is érkeztünk a keresztény gyökerekhez: ez szintén megér egy misét abban az országban, amelyet most két keresztény párt kormányoz (magyar szemmel meghökkentő módon egy szociáldemokratával), de mégsem vezeti be a kötelező hittant, nem adta vissza az iskolát az egyházaknak, melyeket még állami támogatásban sem részesít.

Keresztény gyökerek ide vagy oda, az állam és az egyház ott szigorúan elkülönül. Az egyházak a hívek által fizetett egyházi adóból élnek, így is ellátják társadalmi feladataikat, mondjuk, felkarolják a rászorulókat. A kancellár nem jelenik meg demonstratívan semmilyen templomban, és a Bundestag nyitónapján sem tartanak ökumenikus misét. És ezt nem is hiányolja senki, mert a politika és a hit – ott – két külön világ.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.