galéria megtekintése

Két kislány

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 29. számában
jelent meg.


Tanács István
Népszabadság

Az egyik kislányt szeptember 15-én, hajnali kettőkor láttam Horgosnál. Azon az éjszakán, amikor éjfélkor lezárták a határt, és az éppen elkésett menekülők tehetetlenül álltak a Röszke 2-es határátkelő vaskerítésénél. Annál a bizonyosnál, amelyet másfél nap múlva rátörtek a rohamrendőrökre. Az a kislány persze mit sem tudott erről – szeme sarkából az édesanyját figyelve szaladgált, és kíváncsian nézte az ismeretlen világot.

A másik kislányt 24-én láttam, szintén az édesanyjával, Magyarkanizsa főterén. Fagylaltot nyalt a kedvenc padján, amelyhez hónapokig közel sem mehetett, mert mindig ültek, feküdtek rajta, körülötte valakik, idegenek, akiket kivetett otthonukból a történelem. Nem haragudott rájuk, csak úgy érezte: elveszik, ami az övé. A megszokott helyeit, a nyugalmát, a biztonságát, amit talán soha többé nem is kap vissza. De – átmenetileg biztosan – visszakapta. A történelem tovább munkálkodik, a messziről érkezők 24-én éppen Tovarnik főterét lepték el, meg az opatovaci temetőben feküdtek le a sírokra.

Azzal, hogy létrejött egy több állam által üzemeltetett menekültfolyosó, beállt valamilyen vihar előtti csend is. Az emberáradat meghaladja ugyan a napi ötezer főt, de elkerüli a nagyobb városokat. Nem hogy Budapest központjában, de még Beremenden vagy Magyarbólyban sem igen érintkezik a helyiekkel. Ám ez csak addig tart, míg Németországban és Ausztriában nem nő meg a feszültség. Nem kell hozzá más, csak hogy olyan helyzet alakuljon ki – legelőször talán Salzburgban –, mint amilyen volt Magyarkanizsán, Horgoson, Röszkén. Többször láttuk már, hogy a szolidaritás addig tart, amíg másnál vannak a menekültek, vagy míg nem tudatosul, hogy tartósan itt maradnának.

 

Mivel most éppen másfelé mennek, péntek délután bezárták Szegeden a MigSzol csoport faházát, amely az elmúlt hónapokban a civil humanista segítségnyújtás szimbólumává vált. Az eseményen megjelent Botka László polgármester is. Szigorúan csak mint magánember, de azért felszólalt, és megköszönte az önkénteseknek a munkát, hogy megkímélték Szegedet a feszültségtől azzal, hogy a vasútállomáson látták el a migránsokat, akikkel így a lakosság nem nagyon találkozott a belvárosban.

A MigSzol aktivistái nemcsak az adományokat köszönték meg, hanem a türelmet is: a saját családtagjaiknak.Ha azonban újra erre kanyarodik az áradat, és a faházat vissza kell állítani, egyszer eljön a pillanat, amikor a legodaadóbb önkénteseknek is választaniuk kell a „szolgálat” és a saját férjük, gyermekük között.

Ezt már olvasta?

A szerk.: Víz! Víz! 

Révész Sándor: Az elnöki küldetés 

Adama Dieng, Jennifer Welsh: Felelősek vagyunk a jemeniekért

Lakner Zoltán: Gyömbértea 

Hargitai Miklós: Döntenek a civilek 

További publicisztikák: >>>

Ma még lehet mondani, hogy nincs mi és ők; minden gyermek, minden felnőtt egyforma. Ma még meg kell gondolni, kimondhatja-e nyilvánosan az ember, hogy bármennyire sajnálom a jövevényeket, lélekben mégis inkább a magyarkanizsai kislánnyal vagyok, aki visszaülhetett a megszokott padjára fagylaltot nyalni. Ám ha ez így folytatódik, előbb-utóbb mindenhová odaérhet akkora tömeg, hogy a többség elkezdi úgy gondolni: választania kell! És félő, választani is fog.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.