galéria megtekintése

Két bankvásárlás Magyarországon

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 12. számában
jelent meg.

Soós Károly Attila

Az Európai Újjáépítési és Fejlesztési Bank 1999 októberében, az OTP Bank privatizációjának befejező szakaszában OTP-részvényeket vásárolt, a napokban pedig 15 százalékos részesedést szerzett az Erste Bank Hungaryben. Két különös – nagyon különböző módon különös – ügylet.

Az első ügylet idején én képviseltem a kormányt az EBRD igazgatóságában. Amikor az apparátus elénk terjesztette a javaslatot, hogy a bank vásárolni kíván az eladásra kerülő részvényekből, a dolog nagyon aggasztóan hangzott. Nem azért, mintha nem ígérkezett volna jó üzletnek. Ellenkezőleg: túlságosan is jónak tűnt. Ez különösen hangozhat, de könnyű megmagyarázni. Az EBRD-t külföldi (lényegében nyugati) adófizetők pénzéből működtetik; emiatt természetesen nem lehet föladata, hogy az adókat fizető magáncégekkel versenyezzen. Csak a volt kommunista országokban, újabban ezeken kívül Törökországban és Észak-Afrikában működhet, és akkor vehet részt valamilyen befektetésben, ha részvétele előmozdítja a piacgazdaság felé való átmenetet; ha valami többet ad – szakértelemben, a magántőke beruházásra, kockázatvállalásra való bátorításában –, mint csupán a pénzét.

Az OTP-részvények másfél évtizeddel ezelőtti kiárusításakor arra kellett számítani, hogy a magánbefektetők viszik őket, mint a cukrot. Tudni lehetett például, hogy az összes nagy beruházási bank területileg illetékes fiókja vételi utasítást kapott. Az EBRD igazgatóságában egyébként is erősödtek akkor az olyan hangok, hogy Magyarországon a piacgazdasági átmenet már sikeresen lezárult, a banknak ott semmi további keresnivalója nincs, ki kellene vonulnia onnan (elsősorban onnan, de egy-két más közép-európai országból is), és azokban az országokban kellene csak tevékenykednie, ahol az átmenet nehézkesen halad. Ilyen körülmények között kellett az igazgatóságnak döntenie egy olyan magyarországi ügyletről, amelyre elég könnyen rá lehetett mondani, hogy az csupán versenyzés a magántőkével, és semmit sem valósít meg az EBRD sajátos küldetéséből.

 

Fönnállt annak a veszélye, hogy az igazgatóság nem szavazza meg a projektet. Ettől persze a magánpiacon még bőségesen elkelhettek volna a részvények. Kivéve, ha – ettől kellett tartani – a nemleges döntés kitudódik, éspedig esetleg olyan félreértett módon, hogy azért csúszott el az EBRD-ben a bolt, mert az mégsem fenékig tejföl. Azonban – hosszas agitáció, sok munka árán – megúsztuk ezt. Az igazgatóság (nem száz százalékkal, de végül is nem sokkal kevesebbel) megszavazta az ügyletet.

Az akkori privatizációval szemben most egy (részleges) bankállamosításban vesz részt nálunk az EBRD. Ugyanis hozzá hasonlóan, vele összehangoltan 15 százalékot vásárol a magyar Erstében a kormány is. Ez az ügylet leginkább a bank működésének közép- ázsiai, részben kaukázusi és más olyan országokban megfigyelhető módjára emlékeztet, ahol a piacgazdasági átmenet csak lassan és néha inkább visszafelé halad. Ilyen országokban az EBRD időnként kért például állami garanciát egyes magángazdasági, elvben versenyszektorbeli befektetéseire. Logikus, indokolt módon tehette ezt, hiszen joggal tarthatott attól, hogy a piacgazdaságtól irtózó, a külföldi beruházókat populista módon ócsárló állam valamilyen módon (különadóval?) tönkreteheti az ő beruházását.

Nálunk most egy kicsit más az elrendezés: a garanciát már nem másoljuk le a mintáról. Azt itt az állam társberuházói szerepe helyettesíti, noha ennek a funkciója lényegében ugyanaz, mint a garanciáé a mintában. Nevezetesen: ha a kormány pénze is benne van az ügyletben, akkor talán egy kicsit komolyabban lehet venni a bankadó jövő évi csökkentésére, hosszabb távon annak kivezetésére tett ígéretét. (Amely utóbbihoz hozzáfűzik: korábban is azt mondták, hogy a magyar gazdaság teljesítményének javulásával fogják ezt megtenni. De pillanatnyilag még nem tilos emlékezni arra, hogy valójában 2013-ra a felére csökkentését, 2014-re a megszüntetését ígérték.)

Ez volt hát a két különös ügylet. Másfél évtized választotta el őket egymástól. Sokat változott ezalatt a világ. De a legtöbbet Magyarország változott.

A szerző közgazdász

*

Fórum oldalon megjelenő vélemények nem feltétlenül tükrözik a szerkesztőség álláspontját. A szerkesztőség fenntartja magának a jogot, hogy a meg nem rendelt kéziratokat rövidítve és szerkesztve közölje a lap nyomtatott vagy online változatában.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.