galéria megtekintése

Kérdések

8 komment

A szerk.

Világos horgászkalapot viselő fiatal férfit keres a rendőrség – ennyi derült ki az elmúlt időszak legsúlyosabb merényletének valószínűsíthető elkövetőjéről. Ez is húsz órával a Teréz körúton történt szombati robbantás után.

Nem kell behatóan tanulmányozni a rendőri zsargont ahhoz, hogy az ügyészség és az országos rendőrfőkapitány nyilatkozataiból kihámozzuk: a nyomozóknak jóval több információjuk van annál, amit megosztanak. A környező lakásokba éjjel kettőkor becsengető rendőrök például már pontosan tudták, hogy nem gázrobbanás történt, hanem egy szögekkel töltött csőbomba robbant, ami miatt két kollégájuk súlyosan megsérült.

De mégis kire gyanakodjon a segíteni akaró, zöld számot tárcsázó polgár? A szomszédjára, aki azzal köszönt át, hogy harcsára megy az éjjel? Az elkövetőről a rendőrség semmilyen felvételt nem adott ki, még fantomképet sem tettek közzé. Persze a nyomozás érdekei mindennél előbbre valók, bár az nehezen hihető, hogy az illető arcformájának kiszivárgása akadályozná a gyanúsított elfogását.

 

Miközben hét ötlete is van a nyomozóknak a motivációkat illetően, a főrendőr sejtelmesen annyit mond: korai lenne még arról beszélni, terrorcselekmény történt-e. Pedig a jelenlegi közhangulatban – ami a kormány zsigeri idegenellenességre, félelemre építő kampányának is köszönhető – ezeket a kérdéseket órákon belül tisztázni kéne. Mert a tízmillió biztonságpolitikai szakértő országa máris kettészakadt. Van, aki szerint a kormány áll a háttérben, mert így akar mozgósítani a népszavazás előtt. Mások biztosan tudják, a migráns terroristák robbantottak.

A legszomorúbb, hogy nem is kellett sokat várni arra, hogy ez a narratíva félhivatalossá váljék: a robbantás másnapján a kormány kedvenc szakértője, az ufóhívő, háttérhatalmakról prédikáló Georg Spöttle már nyomta is a köztévén: őt az eset „az arab, albán, nigériai” maffialeszámolásokra emlékezteti, de volt már olyan is, hogy egy szír robbantott szögbombát. A rajongói közül hányan fognak hinni a rendőröknek, ha holnap kiállnak azzal, hogy mégiscsak egy horgász kattant be?

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.