galéria megtekintése

Képzés, kiképzés

Az írás a Népszabadság
2015. 09. 25. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

A diákok hihetetlenül túlterheltek. Az iskolatáska brutálisan nehéz. A gyerekekkel szemben megfogalmazott elvárások nem felelnek meg életkori sajátosságaiknak. Íme, a magyar oktatási közhelygyűjtemény első három helyezettje. Elmondták ezeket tíz éve, húsz éve, harminc éve.

Ezalatt felnőtt egy generáció, melynek tagjait túlterhelték felesleges, később sosem használt tanagyaggal; már 30 éve is azon szörnyülködött a Híradó, hogy 25 kilós kisdiákok a testsúlyuk negyedét kitevő táskákat cipelnek; és már nekik sem az életkoruknak megfelelő elvárásoknak kellett megfelelniük. A gimnazistáknak egyetemi szintű tanagyagot kellett elsajátítani a felvételihez, a felső tagozatosoknak a gimnáziumi szintre kellett már a középiskola előtt eljutniuk, az alsó tagozatosoknak azért kellett rohanniuk, hogy érettek legyenek a felső tagozatra, a nagycsoportos ovisokat pedig azért kezdték már 6 éves korukban dresszírozni, hogy iskolakompatibilisek legyenek, értsd: megtanuljanak úgy viselkedni, ahogy hatévesen egyetlen egészséges gyerek sem viselkedne.

Hiszen a tudomány mai állása szerint az egyáltalán nem természetes, hogy egy kisgyerek reggel nyolctól délután fél ötig egy 40 x 40 cm-es helyre beszorítva csendben és engedelmesen dolgozzon. Ezzel tisztában volt gyerekkorában az a generáció is, amelyik ma a gyerekek életét meghatározza. Utálták is a rengeteg értelmetlen dolgot bemagoltató, a játékosságot és a kreativitást üldöző, az uniformizálásra és a számonkérésre építő iskolát. Mármint gyerekkorukban. Felnőttként, kivált oktatáspolitikusként rátesznek az egészre egy lapáttal.

 

Persze a gyerekek túlterheltek, kellene ezzel csinálni valamit, van is ötletünk: vezessünk be plusz-testnevelésórát, erkölcstanórát, énekórát, egész napos iskolát, de mindezt lehetőleg úgy, hogy semmi értelme ne legyen, csak a lekötöttség nőjön. Hát igen, ezek a táskák valóban nehezek. Akkor állítsuk össze a tantárgyi követelményeket úgy, hogy még néhány könyvet kelljen cipelniük.

Az iskola túl sok stresszel jár. Évtizedek óta halljuk ezt is. Megnyugodhat mindenki, még fogjuk is hallani. A merev tantervi követelmények, valamint a tanfelügyeleti rendszerrel járó fenyegetettség miatt a tanároknak nem lesz módjuk eltérni azoktól az elvárásoktól, amelyekkel őket nyomorítják meg, ha szakmai meggyőződésüket követnék, és nem a tanügyi kormányzat utasításait. Közülük sokan tudják, hogy a diákok túlterheltek. Az életkori sajátosságaik más tempót és módszereket igényelnének. De nincs választás, ez a rendszer mindenkit fogva tart. A hétévesek közben frusztrált nyolcévesekké válnak. Kilencévesen már utálják az iskolát, ahogy korábban a szüleik. 16 évesen talán arra gondolnak, hogy ha nagyok lesznek, mindezt megváltoztatják. És tényleg nagyok lesznek, de nem változtatják meg.

Ha mi kibírtuk, kibírják ők is. Sőt. És megszívatják a gyerekeiket még néhány felesleges tantárggyal és újabb tonna cipelnivalóval.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.