galéria megtekintése

Képleten kívül

Az írás a Népszabadság
2014. 10. 14. számában
jelent meg.


Tóth Ákos
Népszabadság

A Fidesz–KDNP ripityára verte vasárnap az ellenzéket, pozíciói stabilak – valószínűleg elértek a csúcsra. A legfőbb cél azonban nem sikerült: a baloldali ellenzéket nem semmisítették meg. Azt a típusú összefogást azonban szétzúzták, amely eredetileg elsősorban egy szinte minden mást ellehetetlenítő választási helyzetben Bajnai Gordon miniszterelnöki jelölésére volt kitalálva, hogy azután furcsa kanyarok közepette eljusson oda, hogy az ellenzék Bokros Lajos főpolgármesteri ambíciói mögé legyen kénytelen fölsorakozni.

Ezért, meglehet, egyszer talán még köszönetet is mondanak Orbán Viktornak, aki olyan választási képletet alakított ki, amelynek ezzel az összefogással egész egyszerűen nincs megoldása. Ebben a képletben éppúgy szerepe van Gyurcsány Ferencnek, a Demokratikus Koalíció elnökének, aki szétszakította az MSZP-t, hogy most új, közösen fölállítandó demokratikus erőről vizionáljon, mint az elmúlt években önmagába forduló szocialista pártnak, amelynek vezetői több időt szántak saját pozíciójuk bebetonozására, mint választóikra, akik jó része hitehagyottan kóvályog a rendszerben, s jobb híján arra az erőre szavaz, amelyre eddig nem vagy csak félszívvel, hátha bejön: a gondoskodó Jobbikra.

Megvan a szerepe az orbáni képletben a reménynek, az abbéli hitnek, hogy – baloldal ide vagy oda – mégiscsak van valamiféle megváltó, akit talán Bajnai Gordonnak hívnak, talán másként,mindenesetre a mi megváltóink, ha vannak is, nagyon is e világi teremtmények, és az első kudarc után lelépnek. És az orbáni képlet lényegéből adódó kérdés: ugyan ki vethetne ezért bármit a szemükre?

 

Ebből a képletből kell kilépni, s ennek első lépését tette meg vasárnap este az MSZP elnöke, aki arról beszélt, hogy nem fogadják el sem a Nemzeti Együttműködés Rendszerét, sem azt a hatalmi logikát, amely bezárta a baloldalt – nyitnának az emberek felé. Épp itt volna az ideje – a Jobbik ugyanis szép csendben második erővé duzzadt, s bőven van terepe. Az nyilvánvaló, hogy a falvakban, kisvárosokban már elhódította a baloldali szavazók egy részét, de békéscsabai győzelme – még ha az csak közvetett is – egészen riasztó.

A Jobbik szereplése intő jel lehet az ellustuló Fidesznek is: a Kovács Béla-ügyek messze nem elegendők ahhoz, hogy megfogják a szélsőjobboldali párt szavazótáborát – a munka a kormánypártoknak sem megspórolható, már ha aggódnak egyáltalán a Jobbik miatt, ha léte nem része az orbáni képletnek.

De a baloldal sem ússza most meg, és a munkának errefelé talán mégsem azt kéne jelentenie, hogy még olyanabbnak kell lenni: Pásztor Albert bukásának az üzenete az, hogy a baloldali értékeket semmiért nincs értelme föladni. És most jut terepe annak, hogy a baloldal megmutassa, mire képes: a Botka László vezette Szeged mellett megnyerték az ország talán legreménytelenebb helyzetben lévő megyeszékhelyét, Salgótarjánt. Ha van ma város Miskolc mellett, ahol újrafogalmazható a baloldaliság, akkor ez az. És nincs több esély.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.