galéria megtekintése

Kazah légió

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 06. számában
jelent meg.


Megyesi Gusztáv
Népszabadság

Most még mindenki az orosz–ukrán fegyveres konfliktusra figyel, ám Putyin elnök a múlt héten már nem először arról beszélt, hogy Kazahsztán nevű állam sohase létezett, ellenben mindig is része volt a hatalmas orosz világnak, nem árt tehát, ha a kazahok jól viselkednek; értjük, amit érteni kell.

Nazarbajev kazah elnök, akit a halódó nyugati világ a földteke második legnagyobb despotájának tart, ennélfogva igen nagy tekintélynek örvend Magyarországon, kijelentette, hogy népe függetlensége, amiért nagyapáik harcoltak, a legkedvesebb kincs, amit mindenáron meg fognak védeni.

A mi kérdésünk az, hogy amikor Ukrajna lerohanása után kitör az orosz–kazah fegyveres konfliktus, hol lehet majd jelentkezni a magyar önkéntesekből álló kazah légióba. Az ugyanis nem lehet kétséges, hogy Magyarország haladó erői nem tűrik, hogy barátaink hazáját bárki részéről bárminemű támadás érje.

 

Igaz, a nemzet örökös miniszterelnöke, Európa erős embere, aki a napokban a NATO-csúcsértekezleten próbálta elhitetni a tagországokkal, hogy Magyarországon a hadseregen kívül szinte minden megvan ahhoz, hogy erős bástyája legyen a szövetségnek, legutóbb a nagykövetek előtt világossá tette, hogy ezután a diplomatáknak nem kell követniük semmiféle értékrendet, se adott szó, se ideológia nem számít, csakis az, hogy miből mennyi hasznot lehet húzni.

A kazahok ugyan a legjobb barátaink, Nazarbajev elnök életéről például többrészes portréfilmet sugárzott a köztévé, a Magyarországot hírből sem ismerő kazah költőnek pedig három méter magas mellszobrot állított Budapest elöljárósága a Városligetben, ám mindebből még egyáltalán nem következik, hogy bármiben is kiállnánk a kazahok mellett, sőt, még az is előfordulhat, hogy Putyin csapatainak oldalán akár mi is bevonulunk Kazahsztánba.

Csakhogy a kazahok stratégiai partnerünk is gazdasági téren. Varga miniszter épp a héten adta hírül, hogy a magyar ipar és mezőgazdaság mennyire népszerű Kazahsztánban, ahol már magyar pékség is nyílt, ráadásul kisvállalkozások százai építenek ki ezekben az órákban is kazah kapcsolatokat, az a minimum tehát, hogy Magyarország mozgósítsa legjobb erőit. Az tudvalevő, hogy a békemenet vezetőinek az amerikai redakciókba küldött levelei után Amerika már a mostani NATO-értekezleten sem bizonyult tényezőnek, igaz, ehhez kellett Kövér doktor jól időzített beszéde is az ukrán helyzetről, a békemenetben felsorakozó tömegekről pedig legyen elég annyi, hogy egész Európát rettentették vissza a gyarmatosítástól és a magyar kormány szanálásától.

Ám nyilvánvaló, hogy a legfőbb honi civilerő még ennél is többre képes. Washingtonba nagy bátorság levelet írni, ám most Oroszország támad, már másodszor állítja, hogy a magyarok szállítanak fegyvert Ukrajnába. Hol van ilyenkor az ötös számú párttagkönyv tulajdonosa, hogy visszautasítsa a rágalmakat, és a szokott szelíd, de határozott hangján küldje az anyjába Putyint, kérdezhetnénk, amivel csak azt akarjuk jelezni, hogy több bátorságot és több hazafiságot várunk el legbátrabb fiainktól, mert kizárólag Amerikán köszörülni a nyelvet nem több olcsó és kockázatmentes sunyizásnál.

Még az a szerencse, hogy a hírek szerint Hende Csaba megválik a honvédelmi miniszterségtől, nyilván hogy átvegye a magyarországi kazah légió vezetését. Most van csak igazán szükség az ő virtusára és ravaszságára, amellyel legutóbb is megvédte Gripenjeivel a megnyitóünnepségre kész Fradi-stadion légterét az ellenséges erők támadásától.

A szerző az Élet és Irodalom munkatársa

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.