galéria megtekintése

Kármentés

Az írás a Népszabadság
2015. 10. 05. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Írhatnánk, hogy még mindig csak keresik az öt évvel ezelőtti vörösiszap-katasztrófa felelőseit, de valójában nem is keresik őket. Ha mégis, hát csak szűk körben, az ajkai timföldgyárat üzemeltető Mal Zrt. háza táján.

Hogy a Mal hibás, az aligha vitatható. Ám – mivel nem egy banánköztársaságban, hanem egy erősen szabályozott uniós országban élünk – a vállalat egy jól kimunkált szabályozási és hatósági környezetben működött, amely környezetnek éppen a hasonló balesetek megelőzése lenne a fő feladata. Az óriáscég felelősségbiztosítása a korabeli sajtóhírek szerint mégis csupán 10 millió forintnyi kár fedezésére volt elég, szemben a 40 milliárdra rúgó károkkal.

A vállalat havária-terve 300 ezer köbméternyi zaggyal számolt, pedig több mint egymillió köbméter ömlött a környék házaira és földjeire. Ráadásul a cég lerakási engedélye normál hulladékra szólt, holott a vörösiszap a pH-ja alapján már akkor is veszélyes hulladéknak számított. A hatósági felelősséget, illetve a szabályozás megfelelőségét máig nem vizsgálta senki, sőt, a jogszabályokhoz sem nyúltak hozzá.

 

Azóta sem kérnek például pénzügyi biztosítékot a különösen nagy kockázatú üzemektől, nem köttetnek velük kötelező környezeti felelősségbiztosítást, de még a katasztrófaelhárítási terveiket sem vizsgálták felül. Persze ha utánanéznénk, kinek a zsebében kötöttek ki a kármentésre szánt milliárdok, talán nem is csodálkoznánk. Magyarországon a környezetre káros ipari tevékenységeknél csak az államilag vezényelt, kontroll és közbeszerzés nélküli kárelhárítás számít jobb üzletnek.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.