galéria megtekintése

Kár

7 komment


Marnitz István

Tegyük fel, hogy 2010-ben a Fideszre szavaztam. Mondjuk meggyőzött az a több ezer felszólalás, amely mégoly ködösen bár, de a politikával összeforrott gazdasági élet sötét üzelmeiről szólt. Luxusprofit, benzinár, oroszok. Dühösek voltak. Nagyon. Nem is mindig alaptalanul. Amikor a szocialisták olajáreséskor elmulasztották csökkenteni a rezsit, mi szintén mutyit szagoltunk. Bár a Fidesz akkor csak célozgatott a gyógyírra, gondolhattam úgy, hogy az ígéreteket végrehajtó szakértői gárdájuk már csupán az én ­ikszemre vár.

Ha most készítenék egy listát arról, hogy az elmúlt hat év során a Fidesz, hatalmas támogatással a háta mögött, mit váltott be ígéreteiből, bajban lennék. Irányítsuk nagyítónkat csak az oly fontosnak vélt energetikára. Töredéknyi Mol-részvény félezermilliárdért, ami eddig kétszázmilliárdos bukta; a villamos művek pénzén megvett, szinte üresen kongó gáztárolók és a drága orosz gázért felelős nagykereskedő; elszállt a Nabucco- és (ellenzékből még ekézett) orosz Déli Áramlat-gázvezeték; az országot Moszkvának évtizedekre eladósító paksi bővítés; szolgáltatóvétel helyett Németh­ Szilárd vasakaratú számlaszín-inkvizíciója, olajárcsúcs kellős közepén pedig, luxusprofit-letörés címszóval rezsicsökkentés.

És megcsinálták: a magyar tulajdonú közművek tönkre is mentek bele. A „multik” meg lenullázták beruházásaikat, leépítettek, tényleg kitalicskázták a profitot, és a lakosság ellátását visszaadták az államnak. Az ígért benzinadó-csökkentés szintén elfelejtve, hisz esik az olajár. Még ha ennek hatását – 2009-hez hasonlóan – megint csak hiába keresem a rezsiben. Orbán most inkább saját energiabirodalmat épít (a pénzünkből), nemzeti közmű néven. Igaz, ez még pusztán a Főgáz, amely megnyerte az összes otthon ellátását. Világukat jellemzi az üresen kongó magyar–szlovák gázvezeték is.

 

Ha valaki ilyenkor megkérdezi, ez így mégis mi, a válasz az, hogy a baloldal lerombolta és az eurobürokraták fúrják.

Bármit. Világos. A nyelvbűvészeken túl egy fia szakértőjük nincs. Nem csoda: Orbán nem tűri az ellentmondást. Nála nem az jut előre, aki az akadályokat sorolja, hanem aki bármit bevállal és aztán viszi is tovább. Meg aki segíti a pártkasszát. Így hát ma már azt gondolnám, hogy egy pillanatig se szerettek volna bármin is javítani. Ellenérdekeltek. Igaz, ezt még csak az látja, aki kicsit megkapargatja a felszínt. A magyar választók zöme ugyanis mostanság többnyire azzal van elfoglalva, hogy a bokrokban megbúvó migránsoktól rettegjen. A történelem mégis azt üzeni, hogy a propagandavezérelt társadalmak összeomlása előbb-utóbb elkerülhetetlen.

Pedig lett volna min javítani. Hatalmas lehetőséget kótyavetyéltek el. És ahogy elnézem, helyettük jobbára csak a régiek jelentkeznek vissza. Amitől megint csak nem lesz jobb.

Kár értünk.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.