galéria megtekintése

Kampány, messziről

Az írás a Népszabadság
2014. 08. 25. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Egy hosszabb külföldi, ilyeténformán hazai hírmentes út után az ember hajlamos kissé másképp látni az itthoni politikai folyamatokat. Az önkormányzati választási kampány előjátékának például az az olvasata, hogy a 2010 óta sorozatban érkező négy választási vereség üzenetét még mindig nem érti, vagy (ami sokkal rosszabb) teljesen félreérti az ellenzék.

Most fognak ötödször starthoz állni azzal a koncepcióval, hogy „a gaz Orbánnál még mi is jobbak vagyunk”, és hiába öklendezte vissza a közönség egymás után négyszer ezt az élvezhetetlen terméket, újra ugyanazt próbálják lenyomni a torkán. Ha tényleg csak ennyi kellene a győzelemhez, akkor bőven beleférne a sok-sok személyi huzavona és a szép szavak mögül rendre kikandikáló egyéni érdek.

Csakhogy itt választói szemszögből nem arról van szó, hogy – mondjuk – Horváth Csaba elég jó arc-e Tarlóshoz képest. Hanem sokkal inkább arról, hogy az egyik oldalon van egy csapat, amelyik (az erős médiahátszélnek köszönhetően is) látszólag képes az ügyeket kézben, a romlás tempóját kordában, a kisember számára is meglátható korrupciót pedig féken tartani, a másik oldalon viszont – néhány héttel a szavazás előtt – nincs.

 

Az sincs persze kizárva, hogy a mindig egy-egy politikus személyes jövőjére kifutó jelöltállítási konfliktusokban valójában nem magánszempontok, hanem elvek és értékek ütköznek, de a szavazópolgárokat mindkét verzió hidegen hagyja. Még csak az sem hozza tűzbe őket, hogy mennyire lesz baloldali, liberális, zöld vagy éppen feminista a Tarlóssal, Szitával, Krizával (végső soron mindig Orbánnal) szemben alternatívát kínáló ajánlat.

Az viszont érdekes, hogy lesz-e mögötte egység – ez olyasmi, amit értékelnek az emberek, nem csak Budapesten –, meg néhány olyan személyiség, akik legalább Európa túlvégéről nézve nem látszanak bűnözőnek, és akiknek elhisszük, hogy ezt az összhangot képesek lesznek a voksolás után is életben tartani. A program, a vízió, az ideológia a kevésnél is kevesebbet nyom a latban egy olyan helyzetben, amikor egy ellenzéki polgármester vagy képviselő-testület jó eséllyel amúgy is esztergomi típusú kényszerpályára kerül.

A fenti szempontrendszerben illetve távolságból Falus Ferenc jelölése kifejezetten rokonszenves ötletnek – a Heti Válasz által a jelöltről összeállított bűnlajstrom pedig még Varga Mihály négy évvel ezelőtti csontvázjelentésénél is szánalmasabbnak – tűnik. (Üzenem a kollégáknak: ha megígérik, hogy lehozzák, küldök egy hasonlót Tarlósról – négy éve a saját kíváncsiságom kielégítésére gyűjtöttem össze, de a végeredményt nem tartottam elég fajsúlyosnak, pedig megvan például a hangfelvétel is, amelyen „az igazi főpolgármester” azt kiabálja egy képviselőtársának: „leverem a szemüvegedet és rá is ugrok”.)

A választási felkészülés összes többi momentuma azonban kizárólag a „csak ne a Fidesz” stratégia keretében értelmezhető – amiről már négyszer is bebizonyosodott, hogy mennyit tud hozni a konyhára.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.