galéria megtekintése

Kakasdomb

Az írás a Népszabadság
2015. 04. 03. számában
jelent meg.


Doros Judit
Népszabadság

Történt egy incidens két évvel ezelőtt a kazincbarcikai kórházban. Egy asszony – harcos szószólója az intézmény leépítése ellen szervezett tüntetéseknek – korábban többször is megpróbált bejutni a kórház vezetőjéhez, aki akkor még a kormányzó párt országgyűlési képviselője volt. Azt szerette volna megtudni, mi az igazság a belgyógyászat bezárásáról. Fájt az asszonynak, hogy romba dőlni látja a kórházat, aminek fejlesztésébe az előző években milliárdokat pumpáltak. Aktivistaként kevés esélye volt egy face to face találkozóra. A biztonsági őrökről rendre visszapattant, azok ugyanis parancsba kapták, hogy mindenhová elkísérjék, kövessék lépteit akkor is, ha betegként érkezik. Csoda, hogy a vizsgálóasztalra nem feküdtek fel mellé. Egy óvatlan, de szükséges sebészeti kezelés leple alatt azonban sikerült az őröket megtévesztve eljutnia az igazgató irodájáig, s titkárnőket megvető bátorsággal betenni a lábát a küszöb és az ajtó közé.

Ám a lovagias kórházigazgató nem tessékelte beljebb. Nem mondta neki, hogy na jó, van öt percem, üljön le, mondja, mi nyomja lelkét. Nekifeszült inkább belülről az ajtónak, így egyszerre nyomták azt, egyikük befelé, a másik meg kifelé.

Volt még egy kis kartekergetés, toszogatás meg üvöltözés, „vedd ki innen a lábadat, mert kidoblak a kórházból”, s más efféle, csupa polgári attitűddel teli mondat. Majd feljelentés, tárgyalás, amelynek végén a bíróság kimondta: a kórházigazgató az emberi méltóságát és a jó hírnevét is megsértette az aktivistának, amikor nekitámadt, majd nyilvánosan „korábban pszichiátrián kezelt asszonynak” minősítette őt.

 

Elnézéskérés és némi fájdalomdíj kifizetése helyett azonban a gáláns férfiú fellebbezett. Az indoklást szó szerint leírjuk, annyira szép. „A Törvényszék által megállapított eseménytörténet arra enged következtetni, hogy felperes (az asszony – a szerk.) az alperes (a kórházigazgató – a szerk.) akarata ellenére bent maradt az alperes irodájában, felszólításra az alperes magánterületéről nem távozott, így magatartása hasonlatos a BTK 221. szerinti magánlaksértés tényállásához. (...) Természetesen nem állítjuk, hogy a felperes meg is valósította ezen büntetőjogi tényállásokat, de az általa tanúsított jogellenes viselkedés erősen hasonlít ezekre a jogellenes magatartásokra. Miután pedig a felperes volt az, aki az alperesi felszólítás ellenére az alperes magánterületéről nem távozott, és ott bent maradt, így egyértelműen a felperes állt a jogtalanság talaján.”

Nem kell csodálkozni. Mostanság olyannyira egybefoly’ köz- és magántulajdon, hogy ember legyen a talpán, aki ketté tudja azt hámozni, nemhogy vidéki kórházigazgató. Övé az iroda, magának építi. Az ő vára, az ő háza. Kint a bárány, bent a farkas. Ki itt belépsz, hagyj fel minden reménnyel.

Volt idő, amikor az emberek apránként lopták szét a gyárat, de ma már nincs szükség ilyen idegtépő, hosszas munkára. Ki kell akasztani egy táblát a közvagyonra, ráírni, hogy magánterület, onnantól coki.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.