galéria megtekintése

Jövőév-értékelő

13 komment


Hargitai Miklós

Magyarországon – ha hiszünk Orbán Viktornak és az ő évértékelőjének – 2015-ben nem történt semmi. Igaz ugyan, hogy az egyetlen rendszerszintű reform, amelyet az Orbán-kabinet 2010 óta meghirdetett és el is indított, kudarcba fulladt. Az oktatás átalakításának eddigi „eredményeit" a Fidesz is szégyelli, a minden létező és nem létező eredmény mellett boldogan szelfizgető kormánytagok az iskoláról csak akkor beszélnek, ha nem tudnak elfutni a mikrofon elől, ilyenkor a béremelésekről próbálnak füllenteni valamit. Mindez azonban nem számít, mert Orbán az évértékelőn érdemben nem beszélt róla.

De nem ejtett szót a kormányfő az egészségügyről sem. Nem vesztegette az udvar összegyűlt tagjainak drága idejét a gyorsuló kivándorlásra, de még arra a kétségtelen bravúrra sem, hogy sikerült földhöz juttatniuk olyan helyben élő, keményen dolgozó kisgazdákat, mint Lázár János, Mészáros Lőrinc, L. Simonné, vagy az egyre látványosabb paksi csődtömeg elől Londonba emigrált projektcégvezető, Nagy Sándor. Orbán sorolt valódi vívmányokat is – például az önkormányzati adósság átvállalását (honnan hová vajon, ha így is, úgy is az adófizető állja a számlát?), az IMF-hitel visszafizetését (az államadósság ettől nem lett kisebb, viszont a fizetendő kamat megnőtt) – ezek közös jellemzője, hogy semmi közük a 2015-ös esztendőhöz.

Elmondta még minden idők legértelmetlenebb, már-már szijjártói mélységű külpolitikai iránymutatását: nem hagyhatjuk magunkat belerángatni sem német-, sem orosz-, sem törökellenes akciókba, miközben az oroszok és a törökök éppen egymást lövik (de egymás szövetségeseit tényleg rutinszerűen), a német Angela Merkel hátába pedig pont a magyar miniszterelnök próbálja belevágni a csákányt, mélyebb sebet ütve a „szövetségesen", mint az összes ellensége együttvéve.

 

Amit még megtudtunk: 2015 legfontosabb eseménye az volt, hogy miután 3-400 ezer menekült keresztülgyalogolt rajtunk, és kiderült, hogy három napnál tovább egyikük sem akar itt maradni, a mi példátlan helyzetfelismerésű kormányunk fölépített az elterelésükre egy kerítést, egyszerre mentve meg Magyarországot, Európát, a kereszténységet, a lányainkat, meg úgy általában az európai kultúrát. Hogy a szóban forgó kerítés semmilyen befolyást nem gyakorolt az európai migrációs nyomásra, az az igaz­ságrészlet rejtve maradt: helyette világossá vált, hogy ha Orbán Viktoron múlik, a következő éveink is a menekültválságról fognak szólni, és hogy 1294, már Európában lévő, leinformált menekült befogadásának megakadályozása megint tökéletes alibi lesz arra, hogy ne kelljen az ország valódi problémáival foglalkozni. Minderről pedig természetesen a nép fog dönteni – úgyis ráér, hiszen nem szavazhat sem Paksról, sem az olimpiáról, sem a Városligetről, sem a vasárnapról, sem a politikusok jövedelemhalmozásáról.

Lehetséges, hogy nem is a múlt, hanem a jövő értékelését hallottuk: már most koccinthatunk az újabb győzelemre.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.