galéria megtekintése

Jószolgák kerestetnek!

1 komment

Horváth G. György

A történelemből vagy a munkaügyi vitákból ismert megoldás: ha a felek nem tudnak megegyezni, akkor háborúskodnak egymással – vagy jószolgálati közvetítőket kérnek fel a konfliktusok rendezésére.

Mindenki tudja, hogy normális, európai jogállamot csak a legszélesebb együttműködéssel lehet(ne) kialakítani. Számtalan kezdeményezés volt már – de a részérdekek miatt eddig nem jött össze a kritikus tömeg. Sok megoldás is született már – választási mozgalom, előválasztás stb. –, de mindegyiknek az a gyenge pontja, hogy eleve feltételezi az együttműködési szándékot. Persze, könnyű azt mondani, hogy üljetek össze és beszéljétek meg a dolgokat, hiszen mindannyian­ ugyanazt akarjátok – de tapasztalhattuk, hogy ez így: kevés. A dolog nem ilyen egyszerű. Hogyan lehetne arcvesztés nélkül leülni azzal, aki eddig az ellenségem volt, aki ellen harcolva sebeket adtam és kaptam, akivel szemben határoztam meg magam, akit felelősnek tartok azért, hogy idáig jutottunk, vagy azért, hogy nem tudunk előrelépni? Hogyan üljek le azzal, aki a múltban ezt vagy azt tette, aki „csak kritizál”, aki antikapitalista, aki kapitalista... Bizony elhangzottak már elégszer kategorikus kijelentések, hogy nem ülünk egy asztalhoz X.-szel, nem segítjük a hatalomba Y.-t, nem hitelesítjük Z.-t.

Ilyenkor kell egy lépést hátrálni, s körülnézni. Meggyőződésem, hogy lehet találni olyan, valamikor tán köz- vagy akár párttisztséget is viselt személyeket, akiknek a meghívását senki sem utasíthatná vissza.

 

Például Hankiss Elemérnek való feladat lenne ez, de az ő fájó hiányában, igazán nem a lejáratás szándékával, csak hogy érthető legyen, mire gondolok, nevesíteném is, hogy például mások mellett kik lennének alkalmasak egy ilyen jószolgálati feladatra. Mondjuk, Bod Péter Ákos. Az első Orbán-kormány miniszterelnök-jelöltjét nincs, aki „ballibnek” minősíthetné. Sólyom László. Bár államelnöki-politikusi tevékenységét magam is vitathatónak tartom, de egyrészt ő is a Fidesz jelöltje volt, másrészt viszont megkérdőjelezhetetlen a jogállami elkötelezettsége, s az ő meghívását az LMP és a zöld szervezetek sem utasíthatnák el. Kis János – egyike a kevés, még ma is egyértelműen tisztelt rendszerváltóknak. Ripp Zoltánt, a rendszerváltás történészét nem csak a baloldal tiszteli. Ferge Zsuzsa szegénységellenes életútja a baloldal számára jelent garanciát.

A szerző mérnök-közgazdász

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.