galéria megtekintése

Jönnek a Garabitsok

Az írás a Népszabadság
2014. 09. 05. számában
jelent meg.


N. Kósa Judit
Népszabadság

Ahhoz képest, hogy a rendszerváltás óta eltelt negyedszázad legdurvább jogfosztását viszi végbe a Fidesz Budapesten, az ellenzék nem sok szót veszteget erre. Felszámolják a fővárost, és a kerületek bozótharcára bíznak mindent, amiről távlatos városfejlesztéssel kellene dönteni? Igen, de az ellenzék csak szomorúan néz, és meg sem próbál arról beszélni, mi vész el az egységes fővárossal. Ráadásul előzetes koalíciókötést is rákényszerítenek a mind inkább polarizálódó baloldalra? Naná, ez már az országgyűlési választáson is fényesen bevált.

Tanulság legfeljebb abból kínálkozik, hogy milyen pompásan beválhat ez az aljas számítás. Ott áll három (négy-öt-akárhány) formáció a maga rettentő nagy ambíciójával, tudja, hogy tán Budapesten meg lehet szorongatni a Fideszt, akarja is nagyon, csak hát a vágy nem elég. Most derül ki, hogy az elmúlt években, miközben a vezérkarok egymás víz alá nyomásával voltak elfoglalva, elporladt a bázis. Vesztesnek lenni nem könnyű, duplán vesztesnek pláne nem, olyannak meg a legkevésbé, amely körkörös testvérharcot vív a felszínen maradásért.

Mindezt a gyakorlatban a kerületi közös polgármester- és képviselőjelöltek példáján lehet megfigyelni. Addig nem volt nehéz a feladat, míg azt kellett lemeccselni, hogy ki hova jelölhessen. Annál inkább akkor, amikor el kellett dönteni, hogy kit. Mert abban a pillanatban kiderült, hogy helyi káderei, ha egyáltalán, csak az MSZP-nek vannak. Szerencsés esetben itt jött volna az, hogy a DK meg az Együtt pedig megnyeri saját (és a város) ügyének a helyi közéletben aktív, szűkebb-tágabb környezetükben ismertté vált polgárokat, és ezzel a civil legitimációval erősíti az összefogást. Szerencsés esetben, azaz ha Budapesten az önkormányzatokra ráömlő pártmocsár réges-régen nem zárta volna ki a helyi politizálásból a civil szférát.

 

De mivel kizárta, s mivel az újdonat demokratikus pártok nemritkán helyi vezetőiket is távoli vidékekről delegálják a sanszosnak tűnő fővárosi kerületekbe, előállhat olyan helyzet, mint amelyen hetek óta kínjában röhög Erzsébetváros népe. Történt ugyanis, hogy a demokratikus ellenzék jelöltjeinek csoportképéről egyszer csak Garabits Károlyt látta mosolyogni a közéletre fogékony polgár. Azt az embert, akiről helyben mindenki tudja, hogy megjárta már az MSZP-t, majd a Fideszt, alapított saját, ám –fájdalom – sikertelen választási mozgalmat, most meg a DK és az Együtt is csak vakarja a fejét, hisz képtelen eldönteni, tulajdonképpen melyikük is hozta őt az összefogásba.

Amire lehetetlen mást mondani, mint hogy drága hölgyeim és uraim, ennyire azért nem tét nélküli ez a verseny. Hiszen a feladat mégiscsak az lenne: olyan embereket küldeni a kerületi testületekbe és az élükre, akik nemcsak arra képesek, hogy a helyi közéletből és a helyben elérhető javakból kihasítsák a saját részüket, hanem Budapest érdekét is meglátják a maguké és a kerületüké fölött.Most nekik kellene megmenteni azt, amit a Fidesz puszta hatalmi számításból halálra ítélt.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.