galéria megtekintése

Jól fésültek

8 komment

A szerk.

Fennállásának negyed évszázada során talán még sosem kísérte akkora nemzetközi érdeklődés a visegrádi négyek csúcstalálkozóját, mint hétfőn Prágában. A sokak által várt ellenszegülés Angela Merkel elképzeléseivel szemben azonban elmaradt. Ennek több oka is lehet. Nyilván megtette hatását a német diplomácia és több uniós politikus intése a különutas politika veszélyeiről és következményeiről. Nem hangoskodott a két „fenegyerek" sem.

Robert Fico néhány órára megfeledkezett a szlovákiai kampányról, melynek során naponta a terrorveszélyről papol, Orbán Viktor pedig pár órával korábban az Országházban kiadott magából mindent, amit belső fogyasztásra szánt. A cseh fővárosban inkább mondott egy brutális számot: szerinte 38 millió potenciális menekült tarthat Európába. Ez volt az egyetlen olyan mondat, amelyre nemcsak a kollégái, de a sajtó képviselői is felkapták a fejüket.

Miközben a V4-ek vezetői illedelmesen hangsúlyozták a közös európai megoldás fontosságát, mindannyian hozzátették: nem biztos, hogy sikeres lesz a német kancellár terve, ezért fontos a második védvonal előkészítése, amelyben nélkülözhetetlen a balkáni államok aktív szerepe.

 

Prágában jól fésült kormányfőket láthattunk-hallhattunk, akik nem akarták pozíciójukat hepciáskodással rontani. Még a kötelező kvótáról sem szóltak nyilvánosan egy szót sem.

Az igazi politikai csatát a csütörtökön kezdődő uniós csúcson akarják megvívni. Azon fog csak kiderülni, valóban annyira egységesek-e a visegrádi négyek, ahogy azt hétfőn bizonygatták.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.