galéria megtekintése

Jókor

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 29. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

Nem tesztelni akar és nem zsarolni. Nem politológus, akire a Jobbik is rákacsint, nem oligarcha, s nem is az önmagukba fordult pártok belterjes világából való.

Egy civil, az utcai tüntetéseken felbukkanó, Veszprémben pedig a demonstrációt szervező békés szabadságharcos, kinek nem csupán forradalmi hevülete van, hanem jövőképe is, s nem a megrögzült magyar politikai formációk ismert, unalmas útjait járja. Szinte zavarba ejtő.

Kész Zoltán a Facebook-oldalán jelentkezett be Navracsics Tibor képviselői helyéért. Annak idején őt épp Navracsics kérte fel a helyi Fidelitas vezetőjének, majd gyors szakítás következett.

 

Kész a saját bőrén tapasztalta meg az egész pályás lerohanás minden eszement fanatizmusát.

Nemrég, a közfelháborodás napján a veszprémi tüntetés szónoka volt, utána biztatták, hogy induljon a választáson is. Meglehet, már előbb eldöntötte, hogy jelölteti magát. A piac szabadságát, a jogegyenlőséget hirdető, az arcátlan korrupció, a törvényesített rablás ellen kiálló és a kormányszinten még csak be sem vallott tömeges szegénység felszámolását hangoztató civil ember színre lép. Egyetemes értékekkel és szigorúan veszprémi programmal.

Jó hozzá a pillanat. A Fidesz népszerűsége zuhan, a civilek friss utcai hangjára nem tud válaszolni, nincs hozzá szó- és gondolatkészlete. Úgy tudjuk, az ellenzéki erők képesek önmaguk fölé emelkedni, s bár a baloldalon a szocialistáké a jelölés joga, Kész Zoltánt támogatják. Lehet, hogy a jelöltet a civilek megszólják, ha ezt elfogadja, másfelől ez a politikai realitás. Kész csak a Jobbikot zárja ki az együttműködésből, persze ő nem politológus.

De talán nyerhet.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.