galéria megtekintése

Jóban-rosszban barátok közt

Az írás a Népszabadság
2014. 06. 23. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Gulyás Gergely, napjaink mindenhez értő illetékes elvtársa szerint azért kell alaposan megadóztatni a kereskedelmi tévéket az L. Simon László által benyújtott javaslatnak megfelelően, mert tetemes társadalmi károkat okoznak.

Ezen a ponton az átlagpolgár eltöprenghet azon, hogy a TV2 vajon azért fizet majd – hosszabb távon mindenképpen – sokkal kevesebbet az RTL Klubnál, mert a Jóban Rosszban által okozott károk eltörpülnek a Barátok közt társadalomromboló hatásához képest, vagy esetleg azért, mert az előbbi csatorna időben Fidesz-közelbe húzódott.

Szeretnénk a kizárólag csak a népszerű tévék ártalmaival küzdő honatyákkal megbeszélni néhány dolgot. Elsőként is azt, hogy a saját maguk által kreált egypárti médiaszabályozás folytán az ország rendelkezik egy olyan nagy hatalmú (és tavaly az adófizetőknek több mint 30 milliárd forintba kerülő) nemzeti médiahatósággal, amely egymagában, mindenféle különadó nélkül is alkalmas lenne rá, hogy a kereskedelmi csatornák és reklámjaik által okozott társadalmi károkat minimalizálja – ha ez a legcsekélyebb mértékben is érdekelné magát a hatóságot vagy a mögötte álló hatalmat.

 

Azaz felléphetne például a gyermekműsorokban reklámozott egészségtelenségek vagy az orvosnak öltöztetett és orvosként beszélő reklámszereplők ellen, betartatva a törvényeket. Másodszor arról beszélnénk részletesebben, hogy a lakosság jelentős hányadánál függőséggé fajuló szerencsejáték-szenvedély társadalmi kára a mérhető kritériumok alapján jócskán meghaladja a reklámokét vagy a különféle szórakoztató műsorokét. Itt tehát bőven volna helye a játékot megdrágító (és így a keresletet a vonatkozó kutatások szerint hatékonyan szűkítő) adóknak, meg annak is, hogy az állam a befolyó adóbevételeket ártalomcsökkentésre, azaz például felvilágosításra, gyógykezelésre fordítsa, mondjuk a foci helyett.

Ez lenne szerintünk a minimum egy olyan kormány esetében, amely szereti a közjó letéteményeseként bemutatni magát. De ha már nem azt csinálják, ami a dolguk lenne, és amiért a fizetésüket kapják, kérjük, hogy legalább ne hazudozzanak összevissza főműsoridőben nagy nyilvánosság előtt –már ezzel is fontos lépést tennének a társadalmi károk mérséklése, a mentálhigiéné ápolása felé.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.