galéria megtekintése

Jó reggelt, jó kormányzást!

Az írás a Népszabadság
2015. 01. 07. számában
jelent meg.


Uj Péter

Döcög, cöcögök befele szokásosan Budaörsről, csak most az egyesen, nem a bevezetőn reggel. Nekem tök mindegy, melyiken, az öt kilométer óránként itt is meg ott is öt kilométer óránként, a Margit hídhoz kell eljutnom úgyis, át Budán, addig még van minimum egy BAH csomóponti dugó, egy Alkotás úti araszolás, utána Moszkva tér – felújítás, szétbombázva az egész Bem rakpart, kétirányúsítva a Fő utca, szóval semmi sem mozdul reggel, tehát ebből a szempontból nem jelentős változás, hogy a falu (nekem már falu marad a falu belseje) közepén is araszolgatnom kell.

És az évi ötezer sem vágna földhöz nyilván, sőt simán jobban járnék vele, például, mert évente hatszor-hétszer megyek Mindszentre, az 18-20 000 forint volt tíznapos matrincákkal, most meg elég lenne megvennem a Bács-Kiskunt a pesti mellé, ötezerért mehetnék, ahányszor akarok.

Összegezzünk:

 

1. Az új útdíjrendelet ezerszer bonyolultabb, mint a korábbi, ezerféle matrica lesz a korábbi három helyett. (Adhatnának mellé valami Lutra-albumot gyűjteni.)

2. A szabályozás annyira egyértelmű és a tájékoztatás olyan alapos, hogy még maguk a törvényhozók sem tudják, miért kell fizetni, miért nem. (Szegény Hende Csaba például annyira meg van kavarodva, hogy nem is merek belegondolni, ha most érné újabb CIA–Gyurcsány–Moszad–EU–McCain-offenzíva az országot...; lehet, hogy Ózdot lövetné a Gripenekkel.)

3. A rendkívül alapos előkészítés mellett a felkészülésre is hagytak időt: a milliókat érintő változás kábé egy héttel a bejelentése, két nappal az elfogadása után hatályba is lépett.

4. Úgy tűnik, végül a költségvetés bevétele még kevesebb is lesz, mint amennyi a régi rendszerben volt. (Bár a benzinár csökkenése még segíthet.)

5. A káoszban mindenki úgy érzi, hogy rettenetesen meg lett szívatva. (Pedig, mint látjuk, még jól is járhat.)

Egy tökéletesen kivitelezett, tízpontos gyakorlatot látunk tehát, jó kormányzás a sokadikon. És ebbe a dologba a szokásostól, a direkte szívatós, ostoba vasárnapi zárva tartóstul, Tesco-szorongatóstul satöbbitől eltérően nem a mélyfideszizmus adja a szellemi muníciót (az csak a szokásos nyegleségét, arroganciáját adja be, de azt rendesen), hanem a kormány- és pártfüggetlen bürokrata önmozgás. A gyilkos ösztön, hogy neki mozogni kell, változtatgatni, kitalálni valamit, mutatni magát.

Hogy a már nem is sejtem, milyen tárca milyen főosztályának Autósszopató Matricaszaporító Díjrendszer-megkavaró alosztálya, mind a hetven állandó köztisztviselő alkalmazott, vezető és helyettes, hivatali Skoda (plusz kétszáz külsős jogi szakértő százezres óradíjért), nyilván nem bírja ki, hogy egy-két évnél tovább érintetlenül hagyjon egy bármilyen díjrendszert. Nem. Folyvást változtatni, javítani, tökéletesíteni kell, különben sosem őrül meg a polgár, és sosem költünk el sok százmisi köszpénzt, és még a végén kétszer lépünk ugyanabba a folyóba, amit herakleitikusságilag sem bírnánk elviselni.

Megvehetném ötezerért, mondom, nem vágna földhöz. Sőt. De nem lehet. Kapni.

Azért ez így tökéletes. Műalkotás.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.