galéria megtekintése

Jó érv

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 31. számában
jelent meg.

A szerk.
Népszabadság

A szélsőjobboldali pártok népszerűségének nem tesz jót, ha hatalomra jutnak. Csalódnak bennük, és megbuknak, amint kiderül, hogy bonyolult problémákat nem lehet ráolvasással megoldani, amint igazolódik, hogy a radikálisok nem különbek senkinél. Ezért is kell figyelni arra, hogy Tapolcán az emberek egy éven belül harmadszor szavaztak bizalmat a szélsőjobboldalnak.

Tavaly ősszel jobbikos polgármestert, idén tavasszal a párthoz tartozó parlamenti képviselőt választottak, most pedig a helyi képviselő-testületben juttatták többséghez a Jobbikot. Kellett ehhez egy kis trükközés (a polgármester lemondott egyéni mandátumáról, hiszen a nélkül is van szavazati joga), és kellettek az ellenfelek is.

Az MSZP helyi elnöke például alpolgármesteri posztot vállalt a jobbikos polgármesternek, mire kizárták pártjából. A szavazók más véleményen lehettek: megszokott forgatókönyv szerint függetlenként küldte harcba a jelöltjeit, akiket nagyon elvertek.

 

A Jobbiknak még a menekültügyre sem volt szüksége, így is talált egy jó érvet arra, hogy megerősítse hatalmát. Emlékeztetett, mit tett a Fidesz Esztergomban, amely az ő emberük helyett független polgármestert választott: a testületi többség birtokában irányíthatatlanná tették. Ha a működésképtelenségnek a működő szélsőjobb az alternatívája, akkor sokan az utóbbit választják.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.