galéria megtekintése

Jó barát

Az írás a Népszabadság
2014. 11. 17. számában
jelent meg.


Hargitai Miklós
Népszabadság

Az a baj az amerikai ügyvivővel, Mr. Goodfrienddel – legalábbis a kormányoldal sajtója szerint –, hogy nem az amúgy nem létező (?) korrupció zavarja, nem is Magyarországnak akar segíteni szövetséges diplomata módjára, hanem kavarása valójában amerikai gazdasági érdekeket szolgál.

Példátlan, mélyen fel vagyunk háborodva. Vagy mégsem? Sok víz lefolyt ugyan azóta a Dunán – hetven nap az Orbán-kormány számára nemhogy az elvek, de akár a teljes szövetségi rendszer lecserélésére is elegendő szokott lenni –, de a legjobb memóriájú kormányhívők talán emlékeznek még arra az augusztus végi szeánszra, amikor a miniszterelnök eligazítást adott az újabb választási győzelme alkalmából leváltott nagykövetek utódainak.

Orbán Viktor akkori (tudtunkkal máig érvényes) diplomáciai credója szerint az érintetteknek el kell felejteniük minden ideológiai beidegződést, és kizárólag a magyar gazdasági érdekek képviseletére kell koncentrálniuk, elsősorban új exportpiacok szerzésével, illetve külföldi befektetések idecsábításával.

 

Amit tehát Goodfriend úrnak felrovunk, azért a magyar nagyköveti kart dicséret illetné – de talán nem ez a legnagyobb ellentmondás a jelenkori amerikai–magyar kapcsolatokban. Ha sorra vesszük, hogy az egyszerű (nem fideszes) magyar állampolgár szemszögéből nézve kifejezetten barátságosnak és kooperatívnak tűnő André Goodfriend miket is kér – tegyük föl, hogy a hazai piacon érdekelt amerikai vállalatok nevében és érdekében – a magyar kormánytól, még nehezebb lesz őt elhelyezni a patás ördög szerepkörében.

Azt szeretné, hogy az USA-beli cégeknek ne áfamentes környezetben működő, forgalmi adót nem fizető, de befizetés híján is skrupulusok nélkül visszaigénylő vállalkozásokkal kelljen versenyezniük? Az az óhaja, hogy a NAV ne hunyjon szemet az iparszerű áfacsalási gyakorlat fölött? Arra próbálja rávenni a kormányt, hogy nézzen a körmére a szervezett adóelkerülést tétlenül néző (ráadásul a legnagyobb közpénzköltő oligarchák bizalmi körébe tartozó) adóhivatali vezetőnek?

Azt kívánja elérni, hogy a ténylegesen befizetett adók ne tűnjenek el különféle magánzsebekben, hanem költsék őket inkább közcélokra? Lehetséges, hogy az amerikai diplomata mindezt kizárólag önös érdekből, az Egyesült Államok GDP-jének növelése végett szorgalmazza, de hogy a magyar adófizetőknek is hasznos szolgálatot tesz vele, azt nehéz lenne letagadni.

A kérdés inkább csak az, hogy – ha már egyszer van nekünk súlyos adómilliókat felszívó Állami Számvevőszékünk, Kormányzati Ellenőrzési Hivatalunk, ügyészségünk, rendőrségünk, sőt antikorrupciós kormányzati programunk is – miért egy külföldi ország magyarországi képviselőjének kell szélmalomharcot vívnia a magyar adókorrupció ellen, miért nem végzik el a munkát azok, akiket pont ezért fizetünk. Meg az, hogy ha már Mr. Goodfriend magára vállalja a hálátlan feladatot, akkor pontosan miért is haragszunk rá.

Egy biztos: ha így halad, egyszer még igazi nagykövet is lehet belőle – valamelyik rendes banánköztársaságban.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.