galéria megtekintése

Jegyesek

Az írás a Népszabadság
2015. 08. 01. számában
jelent meg.


Czene Gábor
Népszabadság

Kétszázötven fradista vágott neki nemrégiben Szarajevónak, hogy kiszurkolja a továbbjutást a Zeljeznicar elleni kupameccsen. Csupán az volt a gond, hogy a magyarok számára kizárólag az FTC értékesítette a jegyeket, és kizárólag olyanoknak, akik a futballcsapat szurkolói kártyájával is rendelkeznek.

Mármost a fradisták túlnyomó része elvből nem rendelkezett ilyesmivel. Végül a bosnyák ultrák szereztek belépőt az ellentábornak.

A Fradi-szurkolók klubjuk felhívása dacára, de mégiscsak érvényes jegy birtokában keltek útra. A meccsre azonban nem jutottak be. Helyszíni beszámolók nyomán azonnal elterjedt a neten, hogy az UEFA és a házigazda hajlandó lett volna beengedni őket, de ezt éppen az FTC hivatalosságai akadályozták meg.

 

A hoppon maradt szurkolók visszafordultak, idehaza pedig kitört a gyalázat. Fideszes politikusok ugrottak egymásnak. Wintermantel Zsolt, Újpest polgármestere elküldte jó messzire Kubatov Gábort, a Fradi elnökét, erre a mellékállásban MTK-s Deutsch Tamás lelilamajmozta Wintermantelt. Az UTE tiltakozott Deutsch kirohanása ellen,majd zöld-fehér szurkolók vonultak Kubatov soroksári házához tüntetni. Ezt követően Kubatov felesége nyílt levelet tett közzé, elkeseredetten kérve, hogy a családot, magánéletet hagyják békén.

Csúnya ügy, de – sajna – máskor is történnek méltánytalanságok érvényes jeggyel rendelkező magyarokkal. Csak épp csendben.

Azóta, hogy újra közvetlen járattal lehet repülni Budapestről Torontóba, egész családokat fordítanak vissza Ferihegyről. Nekik is érvényes jegyük van, ami némileg többe került, mint a Zeljeznicar elleni meccsre szóló belépő. És nem európai országba utaznának, hanem át az óceánon, Kanadába.

Egyszerűen felszállni sem engedik őket a gépre. Indoklás nincs. Gyerekestül és csomagostul, megszégyenülten kullognak el a repülőtérről.

Utólagos hírek szerint Szarajevóban mégse a Kubatov-klub közbenjárására tiltották ki a fradistákat a stadionból, de azt, hogy ki döntött, máig homály fedi. Ferihegyen se tudni pontosan, hogy kik intézkednek. A légitársaság és a kanadai bevándorlási hivatal igyekszik a másikra tolni a felelősséget.

A fradisták azért nem jutottak be, mert nem a klub által előírt módon (és feltételekkel) vették meg a belépőjegyüket. A családokat viszont – bár ezt senki nem mondta ki – azért nem engedték felszállni a torontói gépre, mert romák. Vihetnek magukkal akármennyi meghívólevelet, szállásigazolást és költőpénzt, ezen az állapoton akkor se tudnának változtatni, ha akarnának.

Civil szervezetek próbálnak fellépni az érdekükben. A repülőtérről kipaterolt cigányok panaszai nem érik el sem a magyar nemzet védelmében örökös harcot folytató kormánypártok, sem az emberi jogokért állandóan aggódó ellenzék ingerküszöbét, de még az Országos Roma Önkormányzatét sem.

Lehet, hogy más, ötletesebb és eredményesebb jogorvoslati módszert kell keresni. Elég lenne annyit kiabálni a reptéren, hogy „Hajrá, Fradi!”. Talán még Orbán Viktor is odafigyelne.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.