galéria megtekintése

Jé, a lakásajtó!

12 komment


Révész Sándor

„Találatok erre: lakásajtó” – ­mondta nekem a Google, amikor azt kértem tőle, keressen találatot a lakájsaj­tóra. Nem értette, miért áll a lakásajtóban egy jé. Ilyet ő nem ismer. Jó neki.

Hónapok óta várom, hogy mondjanak már nekünk valamit a lakájsajtóságunkról. De pár napja már nagyon. Azért is zaklattam Google urat. Tarr Péter, a Hír TV vezérigazgató-helyettese már hónapokkal ezelőtt lenyilatkozta, hogy a Hír TV-nek a Fidesz folyamatosan megmondta, mit csináljon, és azt csinálta. Ezzel senkinek nem mondott újat. Az volt új, hogy elmondta. Pár napja a Médiapiacnak adott interjújában részletezte: „A kormány­zati kommunikációért felelős illetékesek mondták meg, mi a heti aktuális pártüzenet, mire készüljünk, mit kell a műsorokba ágyazni, kit hívjunk meg, ki milyen ügyben nyilatkozzon, hol és mit hangsúlyozzunk.” Néha ugyan megpróbáltak „sajtószerűek maradni”, de „az igazság az, hogy kiszolgáltuk a rendszert”.

Miután elismerték, hogy ők voltak Fidesz úr lakájai, valamit mégis mondaniuk kellene arról, hogy mik voltunk mi. Tudniillik annak az orbánista kommunikációnak, melyet ők alázatosan szolgáltak, az volt az egyik lényeges eleme, hogy az urukkal szemben kritikus sajtó: lakájsajtó. Ez állandó publicisztikai eleme volt kivált a Magyar Nemzetnek, melyet Tarr Péter főszerkesztő-helyettesként jegyzett. Találomra idézünk egy példát a számtalan közül az MNO-ról: „A balliberális lakájmédia mint a Népszava, a Népszabadság, a 168 Óra, a Magyar Narancs, az ÉS, a Klubrádió, az ATV, a Hócipő és a megszámlálhatatlan internetes felület tobzódik a gyűlölködésben.”

 

A felsorolásban szereplő lapok többségében tömegével jelentek meg élesen kritikus cikkek azokkal szemben, akiknek a lakájaivá minősítették őket. Tetszőleges témakörben tudok sok ilyet küldeni azoknak, akik olvasmányélmény híján nem tudnak erről.

De tegyük fel és fogadjuk megértéssel, hogy Tarr Péternek és társai­nak nincs lelki erejük szembenézni azzal, hogy a lakájmédiájuk nem egy másik hasonlóval állt szemben, hanem olyannal, mely nem olykor, hanem általában próbált sajtószerű maradni, és többnyire sikerült is neki. Jó, ne vegyék ezt tudomásul. Csak annyit mondjanak: miután mi lakájsajtó voltunk, semmilyen erkölcsi alapunk nem volt arra, hogy másokat ezzel bélyegezzünk meg.

Kérdés továbbá, hogy miként lehet a lakájmúlttal szakítani – ­Simicska Lajos szolgálatában. „Én simicskista vagyok és voltam” – nyilatkozza Tarr. A fideszes lakájsajtó pedig szintén simicskista sajtó volt. Simicska építette, lakájosította, ő tartotta meg ebben az állapotban, s tartaná most is, ha Orbán Viktor nem üzente volna meg tavaly januárban, hetekkel a G-day előtt, hogy a továbbiakban nem tart rájuk igényt. Nem Simicskának lett elege Orbánból, hanem fordítva. Nem is hallott senki soha egyetlen rossz szót sem Simicskától arról, amit Orbánnal együtt műveltek évtizedeken át.

Orbán és Simicska lakájserege egy sereg volt. A szétvált sereg két része most egymást gyalázza árulónak, puccsistának, szolgának. És igazuk van.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.