galéria megtekintése

Játszótér

3 komment

A szerk.

És akkor nem történt semmi. Pedig az Európai Néppárt vezetésének budapesti tanácskozása előtt úgy látszott, a konzervatívok odapörkölnek a Fidesznek, mert a halálbüntetéssel turnézik, továbbá olyan bevándorlóellenes kampánnyal jelentkezik, amihez képest a hátba rúgás fair play díjas gesztus. Nevük elhallgatását kérő néppárti EP-képviselők mondogatták, hogy elszakadt a cérna. Ehhez képest a szokásos gesztusbuli zajlott a fővárosban.

Nem mintha a szocdemek különbek lennének. Miközben Franciaországban meg idehaza fő ellenség a szélsőjobboldal, addig Ausztriában a balosok épp az idegengyűlölő Szabadságpárttal szövetkeznek. A magyar balosok hallgatnak, s nem követelik az osztrákok kizárását a klubból, miközben azt várják a konzervatívoktól, hogy határolódjanak el Orbántól.

Igaz, a pártcsaládok e képmutatás-­vetélkedője az uniós közösség kisebb gondja. Ennél nagyobb fejtörést okoz az, hogy a britek népszavazást rendeznek a maradásról, a görögök meg kötéltáncot járnak, s bármikor kiléphetnek az eurózónából.

 

Az csak hab a tortán, hogy az EU-szkep­tikusok mindenfelé erősödnek. Orbán például egyre csak függetlenséget követel. Pedig régen érte akkora csalódás, mint akkor fogja, ha eleget tesznek a kérésének. Ha az integrációpárti erősek kevésbé lesznek szolidárisak a leszakadtakkal, csinálnak maguknak egy exkluzív klubot, egy Európai Unió 2.0-át, mi meg itt maradunk a szuverenitásunkkal.

Ma ez csak politikai gondolatjáték. A baj az: Európa egyre többször csak egy veszélyes politikai játszótér.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.