galéria megtekintése

Jaj, ünnep!

14 komment

A szerk.

Elméletileg már hetek óta tartottak a külhoni ötvenhatos rendezvények, amikor a külügy beadta egymilliárdos pályázatát a megszervezésükre. Újabb hónapok teltek el, mire a pénz felhasználásáról Balog Zoltán és Schmidt Mária emlékbizottsága aláírta a támogatási szerződést Szijjártó Péter minisztériumával.

Közérdekűadat-igénylést kellett benyújtanunk, hogy megismerjük a pályázati anyagot. A részletes programismertetés azonban (időpontok, helyszínek, résztvevők) valahogy kimaradt a tárca tájékoztatásából. Pedig azt gondoltuk volna, közös érdekünk, hogy minél több programról minél többen értesüljenek.

Persze nincs ezzel gond. Annyi történt csupán, hogy az állam átpakolta a pénzt egyik zsebéből a másikba. A körítésként tálalt színjátékot amúgy sem veszi komolyan senki. Ahogyan azon sem kapjuk fel a fejünket, hogy 1956 hatvanadik évfordulója alkalmából falusi vendéglőt vagy pinceborozót is „romkocsmának” minősítenek, ha egyszer ez kell a támogatás elnyeréséhez.

 

A kaotikus pénzosztás tökéletesen tükrözi azt a zűrzavart, ami rögtön eluralkodik a kormányon, ha szembe találja magát a történelemmel vagy az emlékezetpolitikával. A felülről vezérelt ünneplésnek akkor is rossz vége lenne, ha a hatalmon lévőket jó szándék vezetné, amit azonban a Fidesz esetében okunk van megkérdőjelezni. Sokkal inkább úgy fest, hogy a múltat hatalmi játszmáik szolgálatába állították.

Nem igazán jött be, és nem is fog. Ebből a hamis alaphelyzetből születnek aztán a halszagú Magyarországot éltető forradalmi dalok, vagy az olyan kijelentések, hogy „Magyarország biztos sziget Európa és a világ háborgó tengerén”.

Ezt egyébként Szájer József mondta nemzeti ünnepünkön, augusztus 20-án. Reméljük, a riói olimpián tartózkodó Orbán Viktor is hallotta, és – távol a figyelő szemektől – végre nevetett egy egészségeset.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.