galéria megtekintése

Izomuralom

Az írás a Népszabadság
2015. 02. 04. számában
jelent meg.


Ónody-Molnár Dóra
Népszabadság

Amit szabad Jupiternek, azt nem szabad a kis állampolgárnak. Régi igazság ez. Már az olyan országokban, ahol a kormányfő minimum Jupiternek képzeli magát.Máshol (nem kifejezetten a felcsúti Jupiter által mintának tekintett sztárországokban) arra törekszenek, hogy a vezető politikusokra és az állam működésére ugyanazok a szabályok vonatkozzanak, mint az őket eltartó emberekre. Ezt hívjuk jogegyenlőségnek. Elméletileg Magyarországon is létezik ez az elv, de elméletileg Lázár János vagyonnyilatkozata is a valóságot tükrözi.

A gyakorlatban kicsit másképp néz ki a jogegyenlőség. Az idei költségvetés megalapozásához készült egy törvény, amelyik közel száz jogszabályt írt át a gyerekvédelemtől a köznevelésig, a szociális ellátásoktól az államháztartásig, a bírósági végrehajtástól a hulladékgazdálkodásig, és sorolhatnánk. Nincs olyan magyar állampolgár, akit ne érintene ez a több mint 400 paragrafus (140 oldalnyi szöveg a Magyar Közlönyben).

A törvényt a tavalyi utolsó ülésnapján fogadta el a parlament, 29-én jelent meg a közlönyben és egy (!) nappal később hatályba is lépett. Még egyszer: 1 nap. 24 óra. Ennyi időt adott a kormány a felkészülésre. Legutóbb az alapítványi iskolák kétszer ennyit, azaz kettő napot kaptak arra, hogy a kihirdetése napján hatályba is léptetett jogszabályban megjelölt határidőt betartsák, ha nem akarnak megszűnni.

 

Ilyen a hatalom, amikor előír. Nézzük, milyen, amikor teljesít. A szakképzési törvény szerint az iskolákra lebontott szakmaszerkezeti döntést a kormánynak az induló tanévet megelőző év július végéig kell meghoznia. A rendelet több tízezer gyerek, sok száz pedagógus, rengeteg iskola jövőjét határozza meg. Ez alapján dől el, milyen szakmára ad pénzt az Orbán-kormány, és mely iskolafenntartókat hagy működni.

Azonban hiába a törvény által előírt határidő: néhány nappal a középiskolai jelentkezési határidő előtt még híre-hamva sincs a szeptembertől induló tanévre vonatkozó döntésnek. Aminek háromnegyed éve kellett volna elkészülnie. A kormány nem tartja be a rá is vonatkozó jogszabályt. Reggelig lehet sorolni a hasonló példákat.

Jupiter megtehet bármit. Mi nem. Ha valaki késik az adóbevallásával, megbüntetik. A német kancellár, aki olyan országból érkezett, ahol a jogegyenlőséget nem csak szavakból ismerik, kiállt a magyar civil társadalom mellett, amire Szijjártó Péter így reagált: Orbán Viktor fontosnak tartja a civil társadalom működését, de elvárja, hogy a civilek átláthatóan működjenek és jogkövetőek legyenek. Elvárja. Azt nem várja el, hogy a NAV átláthatóan működjön. Azt sem, hogy a letelepedési kötvényeken ne offshore cégek keressenek milliárdokat. Ott nem érdekes az átláthatóság. Mészáros Lőrinc titokzatos meggazdagodásánál sem.

Szimbolizálhatja-e ennél jobban bármi, hogy nincs törvény előtti egyenlőség, a jogszabályok és a jogelvek nem ugyanúgy vonatkoznak mindenkire?

Hollandiában természetesnek tartják, hogy a királyi család tagja biciklivel jár. Magyarországon nem tartják kínosnak, ha a miniszterelnök lánya a királyi páholyban pezsgőzik. Jupiterék megtehetik. Ez a különbség. Vagy polgár mindenki, vagy vannak kiváltságosok, de akkor szükségszerűen vannak alattvalók is. Ökrök vagyunk, ha engedjük, nem kicsik, nagyok. 

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.