galéria megtekintése

„Itt az ideje örülni”

0 komment


Danó Anna

Kommunikációs előnnyel zárja a tavaszi szezont az egészségügyi kormányzat. Július elsején gigademonstrációra készül Sándor Mária, a fekete ruhás nővér támogatóival, sztrájkot szervez a volt rezidensvezér a Rezidensek és Szakorvosok Szakszervezetével (Reszasz), de azt most már egyikük sem mondhatja, hogy híre-hamva sincs a béremelésnek az egészségügyben.

Amíg a mozgékonyabb érdekvédők az utcán és a virtuális térben próbálkoztak a nyomásgyakorlással, addig a kormány bérmegállapodást kötött a hozzá lojális, csendes szakszervezetekkel és kamarákkal.

Első ránézésre az orvosok jól jártak, hiszen két év alatt havi bruttó 207 ezer forinttal nő a bérük. A pályára még csak készülő szakdolgozóknak azt ígérik, hogy három év múlva a mainál már százezerrel magasabb bérért állhatnak munkába. A már aktívaknak két év alatt 50 százalékkal nő a fizetésük. Sőt, ha 2018 után is marad a mostani kormány, azt ígéri, még két alkalommal további évi nyolc százalékot emel. A tárgyaláson részt vevő szakszervezeti vezetők elégedettek, Cser Ágnes pedig az EDDSZ nevében megüzente: „Itt az ideje örülni, már senkinek nem kell utcára mennie a jobb bérért, mert vannak olyanok, akik helyette és érte gondolkodnak, cselekszenek.”

 

A béregyeztetésből kiszorult kisebb szakszervezetek kevésbé elégedettek. A ­Reszaszt vezető Dénes Tamás szerint az orvosok esetleg nem jártak rosszul, de csak a bérük tekintetében, és csak ők. Mert a fizetéstöbblettől nem lesznek nagyobb biztonságban a betegek. Ahhoz bele kéne tenni az ágazat kasszájába 600 milliárd forintot.

Sándor Mária lapunknak azt mondta, minden pénznek örülnek, ami az egészségügyben dolgozóknak jut. De a háttérszolgáltatásokat nyújtó munkatársaik – orvosi műszerészek, karbantartók, a sterilizátorok mellett, a konyhán és a mosodákban dolgozók – már kilencedik éve kimaradnak a béremelésből.

Többet várt a megállapodástól dr. Soós Adrianna, a Független Egészségügyi Szakszervezet elnöke is, ő továbbra is ragaszkodik az azonnali ágazati 50 százalékos emeléshez, a ciklus végéig pedig a mostani bérek megduplázásához. Azzal nem tud mit kezdeni, hogy a választások utáni évekre is ígér a kormány.

A mostani emelések azonban a „kicsik” kritikái ellenére is jelentősek. Még akkor is, ha elmaradnak attól az 500 és 700 ezer forinttól, ami a fiatal orvosokat is tömörítő Reszasz szerint itthon tartaná a szak-, illetve főorvosokat. Lassíthatja az elvándorlást, de megállítani nem fogja.

Mind több érintett beszél arról, hogy nem annyira a magasabb bérért, hanem a nehéz és megalázó munkakörülmények, az eszközhiány és a kiszámíthatatlanság miatt, a feudális alávetettség elől menekülve hagyja el a magyar egészségügyet. E területen a kormány eddig nem tudott eredményeket felmutatni, sőt, az idén tavasszal ismertté vált átszervezési tervek, érintsék akár az egészségügy irányításában fontos háttérintézményeket vagy közvetlenül a kórházakat, csak növelik a bizonytalanságot.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.