galéria megtekintése

Itt a piros, hol a zöld?

Az írás a Népszabadság
2014. 07. 08. számában
jelent meg.


Gergely Márton
Népszabadság

Osztolykán Ágnes főpolgármesteri jelölése olyan stratégiai húzássá válhat az LMP részéről, ami a jobb- és a baloldalon is zavart okoz – írta lapunk. A cikk szerint pont ez az, amire a zöldpárt már régóta vágyik. Éppolyan trükkel van tehát dolgunk, amilyennel az MSZP és a DK próbálkozik, amikor Miskolcon csatába küldi Pásztor Albertet.

Nem vettem észre, hogy a hét végén felkiáltottak volna, hogy végre vannak biztató jelek! 

Lehetne álszenten háborogni, hogy mióta lett a trükközés terepe a jelöltállítás, de egyrészt a politika mindig is szimbolikus gesztusokon és személyeken keresztül ért el az emberek szívéhez, eszéhez, másrészt a jelölt maga is hordozhat nem is kevés tartalmat.

 

Az MSZP és a DK miskolci jelöltje például bő 30 évet húzott le a rendőrség szigorú hierarchiára épülő világában – ott volt már a pártállam fennmaradását őrző erőszakszervezetnél, majd a rendszerváltás (a rendőrségnél minden bizonnyal valóban) zavaros évtizedei alatt városi főkapitányi posztig jutott. 2010-es nyugdíjazása óta Pásztor Albert vagyonvédelmi cégeknél dolgozott, szerinte az ezen a területen szerzett tapasztalatok sokat segítenek majd neki a város vezetésében.

A szocialistákhoz és a DK-hoz közel álló körök fogadkoznak, hogy tisztességes és tisztakezű. Fogadjuk el, de akkor is azt üzenik a városnak és az országnak, hogy rendészeti kérdésnek tekintik egy közösség irányítását, amelynél egy népcsoport a jelölt 2009-es elhíresült szavai alapján különösen szigorú felügyeletet érdemel.

Miközben a jelölő pártok a parlamentben alternatív esküvel ígérik a demokrácia visszaállítását, olyan embert emelnek éppen múltjára hivatkozva pajzsukra, aki nem vitában és együttműködésben, hanem parancsszavakban és fegyelmikben élte eddigi életét.

Azok, akik most sokak meglepetésére Pásztor jelölését erőltetik vagy védik, 2008 óta számtalan alkalommal kérdezték aggodalmasan: mikor lesz már itt egy magyar Barack Obama?! Nem vettem észre, hogy a hét végén felkiáltottak volna, hogy végre vannak biztató jelek!

Osztolykán Ágnes első generációs roma értelmiségi és – egy férfiak által fojtogatóan uralt országban – nő. De kisebbségi létének minden szimbóluma mellett rendelkezik államigazgatási tapasztattal, nyelvtudással, nemzetközi kapcsolatokkal. Nem rendészeti, hanem oktatáspolitikai szakértő.

Azzal minden párt egyetért, hogy a roma kisebbség kilátástalan helyzete az ország egyik legnagyobb problémája. Az MSZP és a DK most úgy tesz, mintha a megoldás felé vezető út lenne, hogy Pásztor egyszer nyilvánosan ki merte mondani, ő hogyan gondolkodik a cigányságról. Osztolykán viszont épp ennek a problémának a felszámolásán dolgozott.

Pásztor Albert és Osztolykán Ágnes jelölése trükk, amellyel az MSZP a DK-val összefogva, az LMP pedig nagy magányában új impulzusokkal akarja a maga javára alakítani a politikai vitát. De hiszen egyaránt trükk az itt a piros játék és a cilinderből varázslás. Az egyiket látva érdemes rendőrt hívni, a másik esetében viszont jár a taps.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.