galéria megtekintése

Iszlámállamosítás

1 komment


Pető Péter

Csipogott a telefonom, ránéztem. És megdermedtem.

A The Guardian küldött értesítést arról, hogy kiürítették a hannoveri stadiont, mert robbantástól tartottak a Németország–Hollandia mérkőzésen. Odament volna Merkel kancellár is. A meccs­re magyar játékvezetőket delegált az UEFA.
Köztük az egyik legjobb barátomat.

Korábban elképzelni sem tudtam, miként feszülnek ki az ilyen pillanatok. Hogyan lassul az idő, amíg megnyílik az alkalmazás, amíg kiderül, nincs is ott bomba, amíg megjön a megnyugtató üzenet. És ez után sincs fantáziám ahhoz, hogy elképzeljem, mi van, ha tényleg történik is valami. Baj nélkül is megijedtem. És ez elég az Iszlám Államnak. Ha vélt vagy valós félelem miatt valaki nem megy étterembe, stadionba, koncertre, Párizsba, nem teszi meg, amit akar. Azaz kevésbé szabad, mint volt.

 

Ezt nem akarták azok, akik a lefújt németországi meccsel egy időben elmentek a Wembley arénába, és elénekelték a Marseillaise-t. Ha Romana-füzetnek néznénk az életet, máris idevethetnénk egy konklúziót, hogy tudniillik ez Európa, kidaloltuk innen a gonoszt. De rendeztek az időben egy Törökország–Görögország meccset is. E találkozó előtt is tartottak gyászszünetet a párizsi mészárlás áldozatainak emlékére, ám a tribünről „Allah akbar" rigmussal zúzták szét a csöndet. Meglehet, ott a radikálisok vonultak a lelátóra, ezért nincs okunk következtetést levonni reakciójukból. Ám akkor nincs okunk szimbólumként felmutatni a Wembley másfél perces közös kiállását sem. Elvégre nincs tudásunk a közönségről, a jegytulajdonosok nézeteiről, társadalmi státuszáról. Vagy mindkét eset jelkép, vagy egyik sem.

E kettőség is jelzi, a sodró, követhetetlenül változó események olyan érzelmi teret teremtettek, ahol nem lehet hátralépni, mert szorosan mögöttünk is állnak. Képzetek, szorongások, radikális iszlamisták, bizonytalanságok, igazságtalanságok, elnyomások.

Ebben a helyzetben az emberek többsége csak közelre tud nézni. Így nincs mit csodálkozni azon, ha az iszlámot, az idegent találja bűnösnek. Nem lehetnek tisztán racionálisak a válaszok az érzületi keretben, az átkozott aszimmetrikus háborúban, amikor az ellenség láthatatlan. És tilos elhihetni, hogy a szeretet majd legyőzi a gyűlöletet. Azt ugyanis a szabadság hatalmai szokták kitakarítani. Nem puszira mentek el a nácik, nem ölelések végeztek a karikaturistákat halomra lövő szörnyetegekkel sem.

Ezért halaszthatatlan a radikális szembenézés a valósággal. Mert amíg az integrációs mintaprojektek végre sikeresek lesznek, amíg Edward Snowden majd menedéket kap, amíg a workshopokon kiderül, kit lehet jogosan megfigyelni, addig sokaknak csipoghat még a telefonja. És addig sok muzulmán, terror elől menekülő, kisebbségi és elnyomott lesz kárvallottja az idegengyűlöletnek, a félelemnek, a kiszolgáltatottságnak.

Addig iszlámállamosítják világunkat.

Bejelentkezés
Bejelentkezés Bejelentkezés Facebook azonosítóval

Regisztrálok E-mail aktiválás Jelszóemlékeztető

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.